Ik wil jullie graag meenemen in mijn ervaringen in het toepassen van het 70-20-10 model van leren. 70-20-10 staat voor de optimale mix in percentages tussen verschillende vormen van leren om nieuwe vaardigheden aan te leren.
70-20-10 Leermodel
Het model stamt al uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw en is bedacht door Charles Jennings. Er werd onderzocht hoe succesvolle managers hun eigen ontwikkeling vormgeven. Het is gebleken dat leren op basis van eigen ervaring, de 70 percent, het meest effect heeft, omdat je geleerde lessen in praktijk brengt en opneemt in de complexiteit van je eigen context en werkomgeving.
Daarbij is feedback vanuit je omgeving essentieel. Het leren van en samen met anderen vormt de 20 procent. Een coach, mentor of trainer versterkt het leereffect door het aanbieden van die werkvormen en te zorgen voor ondersteuning, motivatie en feedback. Het samendoen is hier een belangrijk uitgangspunt.
De 10 procent in de formule gaat over het les krijgen, waarin de trainer achtergrondinformatie geeft, onderwerpen uitlegt en modellen en structuur biedt. Hier gaat het vooral om het voordoen.
70-20-10 in de praktijk – Future Proof Business Analist traject
Als consultant, trainer en coach geloof ik heel sterk in de mix die het model aangeeft en heb ik de kracht van dit model al vaker mogen ervaren. Ik begeleid op dit moment een tweetal trajecten vanuit inspearit volgens dit model. Eén daarvan is genaamd “Future Proof Business Analysis”. Het is een leerreis van 10 dagen verdeeld over een tiental weken. Het doel is om informatiemanagers en business analisten binnen een overheidsorganisatie te helpen business analysetechnieken aan te leren en toe te passen in een Agile context.
Het mooie van dit traject is dat ik als trainer de mogelijkheid heb om 10-20-70 effectief toe te passen. Het traject loopt over meerdere weken en tussen ieder blok zit circa twee weken. Dit geeft de cursisten de mogelijkheid om na een blok van twee dagen waarin theorie en oefeningen worden afgewisseld (de 10 en de 20) aan de slag te gaan met de 70; de theorie daadwerkelijk aan de toets van de praktijk onderwerpen. Geleerde lessen en eventuele vragen komen in een vervolg blok aan de orde. Gedurende de trainingsdagen wissel ik theorie af met oefeningen die geënt zijn op de werkzaamheden en situatie binnen de organisatie.
Als voorbeeld hebben we na de theoretische introductie van portfolio management, (de 10), in groepen gewerkt om voor een initiatief op het portfolio board van de organisatie te komen tot een “benefits hypothesis”. Bij deze uitwerking leren de deelnemers ook van elkaar en krijgen direct feedback, (de 20). Vervolgens konden de deelnemers in de praktijk gezamenlijk ervaren hoe de nieuwe technieken werken (de 70) en passen ze die toe in hun bedrijfsinformatie plan. Een praktijkgerichte aanpak geeft cursisten ook een duwtje in de rug om in moeilijkere situaties over hun eigen schaduw heen te stappen. Als trainer en coach geef ik cursisten vaak wat extra motivatie en misschien ook argumentatie om in complexe situaties de juiste dingen te gaan doen of te bespreken.
70-20-10 in de praktijk – Requirements Engineering traject
Het tweede traject is vergelijkbaar met wat ik hierboven beschreef. Ik train consultants in requirements engineering. De deelnemers zijn gestart met zelfstudie en ik heb vervolgens één dag genomen om de theorie van het requirements engineering vak te behandelen (de 10).
Na certificering op de theorie zijn we aan de slag gegaan met de eerste vertaling naar praktijk in twee dagen training (de 20). Daar hebben we binnen de context van de organisatie de theorie een eerste keer gezamenlijk toegepast. In de praktijkblokken coach ik op dit moment de teams om ook in de complexiteit van hun dagelijkse werk, de nieuwe vaardigheden toe te passen.
Niet alleen voor de cursisten is dit een heel effectieve manier van leren, ook voor mij als trainer. Het stelt mij in staat om te zien waar de lessen al direct opgepikt worden en waar nog extra trainingsaandacht naar uit moet gaan. Mijn drive is niet om een verhaal te vertellen in een trainingslokaal, maar om te zien hoe de geleerde lessen worden toegepast, of mensen in staat zijn om hun mindset shift te maken, om te zien dat de kwaliteit van de opgeleverde producten of het proces om tot de producten te komen verbetert. De extra investering in tijd van de deelnemers voor een dergelijk traject weegt zeker op tegen het leerrendement dat het biedt.
Meer weten?
Wil je weten hoe zo’n traject er voor jouw team uit kan zien, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze coaches.