Het is het uur van de waarheid. Hoewel organisaties de afgelopen jaren hebben geclaimd dat ze geleid werden door een "raison d‘être”, de reden van hun bestaan en “purpose”, is de crisis die we momenteel doormaken vergelijkbaar met een grootschalige “stresstest”. Het tonen van authenticiteit en oprechtheid is een belangrijke uitdaging geworden, die elke organisatie meer ervaart dan voorheen. De manier waarop organisaties de markt vandaag benaderen bepaalt hoe zij morgen door hun klanten worden beoordeeld.
Met het oog op de groeiende macht van consumenten, klanten en burgers, is er een verschuiving van het paradigma: van claimen naar bewijzen en feiten aantonen. Het is essentieel dat de producten en diensten de waarden van het bedrijf uitdragen en dat deze haar manier van organiseren en visie reflecteren. Aangezien een volgende dag vandaag wordt vormgegeven, zou iedere onderneming van haar producten en diensten haar nieuwe identiteit willen maken. Consumenten eisen een nieuwe call-to-action: “Solve, don’t Sell”.
Zeker in tijden van crisis is het nu nemen van beslissingen de enige manier om de toekomst te beïnvloeden. Het doen van zaken vanuit een missie gaat niet alleen om invloedrijk willen zijn, maar eerder door te geloven in de missie invloedrijk te zijn. Innovatie wordt niet langer gezien als synoniem voor inventiviteit, maar iets wat waarde creëert. En deze beweging is al ingezet.
In het rapport “Brand Trust and the Coronavirus” van Elan Edelman wordt de opkomst beschreven van “Nursing brands”. Het gaat om organisaties en merken waar net zoals van verzorgenden en verplegenden een heldenrol van wordt verwacht. Zoals Marrion Darrieutort, toenmalige CEO van Elan Edelman analyseert: “Merken die niet alleen handelen in het belang van de gezondheid en veiligheid van consumenten, maar ook van die van haar medewerkers, leveranciers en de samenleving, zullen hun leidende marktpositie versterken en rekenen op een positieve impact op hun bedrijf zodra we deze crisis achter ons hebben gelaten.” We kunnen ervan uitgaan dat we de opkomst gaan zien van merkconcepten waarvan de waarden overeenstemmen met de nieuwe tijden en nieuwe conventies die afhankelijk van de context en de omgeving waarin we leven.
Het is daarom nu niet de tijd om je te richten op productinnovatie, maar veel meer op een cultuur, waarin innovatie wordt gestimuleerd en interacteert met de dagelijkse praktijk. Dit is voor sommige organisaties een lastige en complexe opgave. Vooral omdat cultuur is gebaseerd op het verleden, terwijl innovatie breekt met dat verleden en de traditie.
In deze turbulente tijden is het juist tijd voor organisaties om zich te beseffen dat cultuur een bedrijf uniek maakt. Dat het de bron kan zijn van succes of het falen van haar producten en diensten. In de afgelopen jaren heeft de innovatiedwang ervoor gezorgd dat sommige bedrijven het beeld hebben verloren dat “rijkdom van binnen komt”. Tegenwoordig is het maken van een innovatief product of een innovatieve dienst niet meer onverenigbaar met een sterke identiteit en visie. Klanten zoeken steeds meer een merk dat ze bij elkaar brengt en op ze lijkt.
Om terug te grijpen op de woorden van Elan Edelman, het afgelopen jaar is er zeker één geweest van een “value shift”. Bedrijven moeten er wel voor oppassen dat ze niet toegeven aan opportunisme en vervallen in de beruchte “culture-washing”, een variant van “green-washing”. In de context van organisatieverandering moeten bedrijven bij hun eigen scope blijven, naar hun geschiedenis kijken en bovenal focussen op hun eigen DNA.
Daarom helpen wij als Inspearit organisaties bij het nadenken over nieuwe criteria, het identificeren van nieuwe prestatie indicatoren, die zowel economisch als ethisch verantwoord zijn zodat de producten en diensten een letterlijke vertaling worden van hun "raison d‘être”. Voor onze teams betekent deze verkenning van waarde een enorme bron van mogelijkheden. En zelfs, als de juiste antwoorden verschillen van één bedrijf naar een ander, bezitten wij de kennis om de juiste vragen te stellen die bedrijven laten groeien naar duurzaam product management.
Tegenwoordig is een product niets waard als het niet een afspiegeling is van de zingeving van de organisatie, de waarden en de cultuur van de onderneming.” Bij Inspearit is deze statement niet langer optioneel maar een overtuiging bij het ontwikkelen van producten en diensten.
Serge Douillot
Voorzitter van de Raad van Bestuur van Inspearit Group Prestatie management en organisatie- en competentietransformatie consultancy
Mocht je willen sparren over organisatietransformatie of (veranderingen) in competentie-ontwikkeling, neem contact op met een van onze adviseurs: +(31)030 2308900.