Kennissessies bij inspearit | cibit academy

In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden. Elke kennissessie behandelt een thema waarbij 2 tot 3 topsprekers vanuit ervaringen en expertise hun licht laten schijnen op dat onderwerp. Inspirerende inzichten, verrassend anders of buitengewoon bijzonder. Elke spreker heeft een eigen, unieke stijl waarmee hij of zij kijkt naar de wereld. Op interactieve en inspirerende wijze neemt de spreker je mee in op een reis naar nieuwe inzichten. 

6 maart: Kennissessie Bouwen aan vertrouwen in de verandering

Een avond voor de coachende professional over oplossingsgericht en vol met vertrouwen naar een veranderende organisatie.

Algemeen

Als professional met een coachende rol, heb je continu je handen vol aan anderen. Een verandering in je organisatie doe je immers niet alleen, dat doe je samen met de mensen om je heen. Misschien je medewerkers, wellicht je managementteam, of toch de hele organisatie. Maar om als team goed te kunnen functioneren zijn er een aantal basisvoorwaarden. Lencioni beschreef het met zijn piramide (zie hiernaast). De basis van een goed functionerend team heet vertrouwen. En daar lijkt het bij veel organisaties, op elk niveau aan te ontbreken. In een aantal interactieve sessies proberen we op verschillende manieren antwoord te geven op de vraag “hoe bouw je aan vertrouwen?”.

Schrijf je hier in!

Sessies

Braving Trust – vertrouw je wel genoeg?

De basis van elk goed functionerend team is vertrouwen. Maar hoe zorg je dat de andere teamleden jou vertrouwen? En hoe zorg je eigenlijk dat jij een ander teamlid kunt vertrouwen? Twee hele simpele vragen, maar vertrouwen kan een lastig iets zijn om mee om te gaan. Zowel privé als in teamverband. Soms kan het makkelijker zijn om te zeggen: "Ik vertrouw te snel" of: "Ik vertrouw gewoon niemand!" Maar in werkelijkheid is vertrouwen niet zwart of wit. Vertrouwen kan worden opgesplitst in verschillende elementen die ons kunnen helpen om te zien met welke delen van vertrouwen we problemen hebben, in een relatie met iemand anders, of zelfs met de relatie met onszelf. 

Het BRAVING-acroniem van Brené Brown, ook wel bekend als de anatomie van vertrouwen, beschrijft nauwkeurig wat nodig is om vertrouwen een kans te geven om te groeien. In deze sessie duikt Marjan Venema in het BRAVING-acroniem en hoe je het kunt gebruiken om te praten over vertrouwensproblemen zonder in een mijnenveld te geraken. Marjan geeft praktisch toepasbare handvatten om uw eigen betrouwbaarheid te verbeteren en om je eigen zelfvertrouwen te laten groeien. 

Oplossingsgericht Coachen – hoe vergroot je het zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het nieuwste management-modewoord aan het worden. Steeds meer onderzoek suggereert dat wanneer we onszelf beter kennen, we meer zelfvertrouwen hebben en creatiever zijn. We nemen betere beslissingen, werken aan constructievere relaties en communiceren effectiever. We zijn betere werknemers die eerder promoties krijgen. En we zijn effectievere leiders met meer tevreden werknemers en meer winstgevende bedrijven. Ondanks de belangstelling voor dit onderwerp zijn er veel mythen en misverstanden over het zelfbewustzijn en hoe deze te laten groeien. Zelf-bewustzijn is je taak als professional, maar hoe doe je dat op de juiste manier?
Oplossingsgerichte coaching is een vorm van coaching die gericht is op het benutten van de sterke kanten en beschikbare middelen van degene die gecoacht wordt. Samen met de coach onderzoekt de gecoachte welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken.
Oplossingsgerichte coaching is evidence-based en bereikt resultaten vaak in kortere tijd dan andere vormen van coaching. Ook zijn de effecten over langere termijn groter. Dit model is effectief bij zowel gemotiveerde als mensen met ‘weerstand’. 

In deze sessie laat Jörgen Spit u kennismaken met het Oplossingsgerichte model en op welke wijze Oplossingsgerichte coaching het interne en externe zelfbewustzijn helpt te groeien. We gaan de mythen en misverstanden rondom het onderwerp ‘zelfbewustzijn’ te lijf en geven simpele (maar niet makkelijke) handvatten hoe het zelfbewustzijn wel op een constructieve wijze Oplossingsgericht te laten groeien. 

Vol vertrouwen op de muur af – waarschuwen of laten voelen?

Als coachende professional sta je continu voor de keuze: moet ik waarschuwen, tegenhouden, ingrijpen en corrigeren? Of juist laten ervaren, stand-by staan en het ronduit in de soep laten lopen? Waar ligt de grens tussen de verschillende coaching-niveaus? 
In zijn dagelijkse werk als Agile Coach bij AirFrance/KLM moet Wouter Horsman continu de afwegingen maken of hij zijn teams waarschuwt voor naderend onheil, afwijking van best practices en sub-optimalisatie van het systeem of dat hij ze meer of minder gecontroleerd tegen de muur laat lopen.
In een interactieve en mogelijk confronterende discussie probeert Wouter een antwoord te vinden op de nut en noodzaak van het loslaten. Vertrouwen hebben in het zelflerend vermogen van het team is immers de basis voor elke coachende professional. 

Sprekers

Wouter Horsman 

Wouter vindt zijn passie helemaal terug in het verhogen van plezier in het samenwerken tussen mensen. Werken in hechte teams, vol vertrouwen in elkaar en in de waarde van de oplossingen die je met elkaar verzint en neerzet.

Als facilitator en coach denkt Wouter met teams mee over hoe het proces het beste aansluit op de omstandigheden en de doelen. Tegelijkertijd helpt hij steeds teams ontdekken welke factoren binnen een agile werkwijze cruciaal zijn zodat we samen ontdekken waar de ruimte zit om samen verder te schaven aan een optimaal en dienend proces.

Wouter beschouwt de wereld ongewoon positief en met zijn enthousiasme, authentieke verwondering en oprechte nieuwsgierigheid opent hij de geest van de mensen om hem heen om na te denken over en te participeren in de verandering.

Wouter is fulltime Agile Coach bij inspearit en momenteel werkzaam voor AirFrance/KLM.

Marjan Venema 

Met meer dan 30 jaar ervaring aan de ontvangende kant van zo’n beetje elke managementtheorie, is Marjan op een missie. Een missie om de positie van iedereen in de organisatie te verbeteren. Leren en verbeteren maakt deel uit van haar DNA. Voor Marjan is juist DAT waar agile softwareontwikkeling over gaat. Marjan is een techie en een coach, een filosoof en een denker, een storyteller en een beetje gek. Marjan laat mensen nadenken en bevrijd hun geest om hun visie te bereiken.

Marjan publiceert blogs, spreekt op congressen en faciliteert workshops over vertrouwen. 

Marjan is fulltime coach in agile, processen, softwarearchitectuur en softwareontwerp, UI design en UX Design.

Jörgen Spit     

Het motto “Je kunt een probleem niet oplossen met een denkwijze die het heeft veroorzaakt” is de basis van Jörgen’s visie van het Oplossingsgericht Denken en Werken. Als Oplossingsgerichte coach en trainer gelooft Jörgen in de veerkracht van mensen en organisaties. Het streven wat zij hebben om meer resultaat, welzijn en plezier te bereiken in werk en leven ongeacht de situatie waarin zij verkeren. Hij bereikt dit door het vergroten van het zelforganiserend vermogen en expertise van mens en organisatie. Naast het toevoegen van lichtheid aan complexe situaties activeert Jörgen het leren-te-leren mechanisme van mens en organisatie.

Jörgen geeft trainingen in Oplossingsgericht Denken en Werken binnen de domeinen: Coaching, Leiderschap en hulpverlening. Dagelijks coacht hij organisaties, professionals en particulieren vanuit het Oplossingsgerichte model. Voor organisaties met complexe verandervraagstukken heeft hij het Behavioral Change Acceleration Program ontwikkeld.

Jörgen is zijn hele werkzame carrière actief met gedragsverandering van mensen, teams en organisaties. Eerst vanuit diverse settings (intramuraal, ambulant en preventief) en functies (verpleegkundig specialist, Manager) binnen de geestelijke gezondheidszorg. Daarna binnen diverse bedrijven en als coach, trainer en docent. Hij is de nieuwe generatie coach en trainer/docent van het Oplossingsgerichte Model. Hij is getraind en geschoold door Louis Cauffman, de ontwerper en grondlegger die de Oplossingsgerichte benadering in 1987 in Europa introduceerde.

Schrijf je hier in!

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

  Lees verder
 • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

  Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?

  Lees verder
 • TDWI vernieuwt de CBIP examens

  Afgelopen januari heeft TDWI één van de grootste veranderingen in de geschiedenis van haar CBIP-certificeringstraject doorgevoerd. En ondanks dat cibit academy voor haar cursisten heeft kunnen zorgen dat de oude examens nog tot en met juni gedaan kunnen worden, komt nu toch het moment dat het nieuwe certificeringstraject van TDWI wordt ingevoerd.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

  Lees verder
 • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

  Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

  Lees verder
 • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

  Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

  Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

  Lees verder