Patching: Theoretisch niet moeilijk


Hét proces voor het op orde houden van de updates op al je machines. In elke norm voor informatiebeveiliging (ISO27001, BIR, BIG, NEN7510) komt patching terug en ook bij de DigiD-audit wordt de patching gecontroleerd. Hoe kan je in jouw organisatie ook dit proces voldoende op orde krijgen? Hier kies ik bewust voor de term proces omdat het een herhaalbare hoeveelheid aan gestructureerde stappen betreft die een start en een eind vormen en welke eindeloos herhaald kunnen worden. Dit is tevens een van de processen waar een IT-auditor vaak naar op zoek is. Dit geeft een bepaalde zekerheid voor de beheersing en veiligheid binnen de IT-organisatie als dit aantoonbaar op orde is.

Patching: Techniek

Ik ben geen technisch specialist, maar conceptueel kan ik het prima uitleggen. Het gaat over het bijwerken van de programmatuur/code op elk apparaat wat de organisatie:

 • in bezit heeft
 • gebruikt voor de verwerking van informatie
 • anderszins een verantwoordelijkheid voor draagt

 • Deze moeten continue voorzien worden van de juiste software/firmware. Dit gaat dus verder dan alleen de Windows-servers! Dit omvat ook de drivers van de (fysieke) servers, de firmware in de routers en de software op de werkplekken van de eindgebruiker. Vergeet ook niet de beheersystemen voor de beveiliging, bewaking en/of klimaatbeheersing. Hier zie je dus direct een zeer duidelijke relatie met het configuratiemanagementproces, je CMDB.

  Daarnaast betekent dit dus ook dat je elke (software) leverancier van specifieke apparatuur, of uitbestede IT-dienstverlening, hierop kan aanspreken. Tevens zal in een contract hierover een sectie opgenomen moeten worden waarin afspraken over en weer belegd worden rondom dit proces. Denk bijvoorbeeld aan de acute beveiligingsproblemen wanneer een technische zwakheid wordt gevonden, of periodiek technisch onderhoud.

  Patching: Controleproces

  Zoals bij de inleiding al benoemd is het patchen een proces. Het (technische) uitvoerende werk zelf is uitvoerig beschreven in een procesframework als bijvoorbeeld ITIL of zie hier het NCSC whitepaper. Hier ga ik verder niet op in tijdens deze blog. Zelf wil ik het hebben over het meta-proces wat hierboven ligt. De controle en beheersing van dit proces. Het patchingproces is een proces wat prima vanuit een plan-do-check-act benadering aangepakt kan worden. Specifiek in deze blog wil ik hier de focus leggen op de do- en de check-stap.

  Voor do-stap geldt dat het klakkeloos installeren op de productie-omgeving van alle patches waarschijnlijk niet de juiste manier is. Dit zal beoordeeld en (beperkt) getest moeten worden voordat een dergelijke pleister geplakt wordt. Hierbij zal je dus gebruik gaan maken van het voortbrengingsproces en change management. Vanuit het patchen van de ontwikkel- en test-omgeving kan doorgegaan worden naar de acceptatieomgeving. Indien hier alles doorgetest is kan uiteindelijk de patch op productie geïnstalleerd worden.

  Daarom is een van mijn stelregels altijd:

 • Heb je geen standaard, dan moet je alles behandelen als een uitzondering.
 • Heb je een standaard, dan kan je uitzonderingen gaan managen.

 • Voor de check-stap is het van belang dat er interne controles, inclusief bijhorende (management)rapportage ingericht worden waaruit blijkt dat de hier bovenstaande stelregel gehanteerd is. Dit zal veelal resulteren in een dashboard waar per categorie een inzicht gegeven wordt in welke mate de patching op orde is. Hierbij horen de toetsvragen voor de kwaliteit. Het gaat daarbij om de woorden juiste en alle:

 • Welke patches moeten op de machine aanwezig zijn wil deze veilig genoeg zijn?
 • Elke machine moet voorzien van patches. In een keten is een maatregel zo sterk als de zwakste schakel.

 • Uitdaging: Governance

  Waarom hebben organisaties hier problemen mee? Vaak begint dit vanuit een probleem in de governance. Vanuit de demand/supply-gedachte is de IT-afdeling randvoorwaardelijk in een organisatie en kan de business aangeven wat zij van deze afdeling verlangt, wenst en eist. Hier zal een dialoog gevoerd moeten worden. De discussie die op gang zal moeten komen zal gaan over het vernieuwen/innoveren versus beheren/onderhouden. Bij deze laatste component dient onder andere het aspect beveiliging aan bod te komen, inclusief het hierboven genoemde proces patching. Het is geen gekke gedachte om een service level agreement (SLA) tussen business en IT af te spreken met daarin KPI’s over de na te leven kwaliteit van de verschillende processen en onderdelen.

  Tot slot: Specifiek voor de uitbraak van de Wanacry-malware had je dus alleen die patch van twee maanden geleden even moeten installeren. Meer niet. Soms kan informatiebeveiliging zo simpel zijn.

  Ook interessant

  Bekijk hier al onze opleidingen op het gebied van informatiebeveiliging en lees hier alle blogs over privacy. 

  DEEL DIT ARTIKEL
  VOLG ONZE BLOGS

  Gerelateerde blog artikelen

  • Dit is waarom Business Intelligence draait om mensen (en niet alleen om techniek)

   Business Intelligence staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Welke expertise is essentieel om er effectief mee aan de slag te gaan? Edward Blom vertelt hoe je Business Intelligence verder brengt.

   Lees verder
  • Mass optimization: Customer Journey Mining 2.0

   In de wereld van Digitale Transformatie hoor je veel buzzwords en nieuwe termen. Eén daarvan is de Customer Journey (Mapping), ofwel het inzichtelijk maken van de klantreis. 

   Lees verder
  • Hoe maak je als IT-architect echt het verschil?

   Bij effectieve IT-architectuur draait het allang niet meer alleen om de techniek, zegt business consultant en architect Aris Pierweijer. "Op het moment dat je als IT-architect kunt aansluiten op de belangen en drijfveren van de ander kom je daadwerkelijk tot resultaten."

   Lees verder
  • Dit is waarom CISSP je loopbaan in informatiebeveiliging verder brengt

   Certified Information Systems Security Professional (CISSP) is wereldwijd een van de belangrijkste certificeringen in de informatiebeveiliging. Met een intensieve CISSP-training ben je optimaal voorbereid op het examen en klaar om een nieuwe loopbaanstap te zetten, vertelt trainer, coach, adviseur en docent Mark Tissink. 

   Lees verder
  • inspearit en cibit zijn officieel geopend!

   inspearit en cibit academy zijn officieel verhuisd van Bilthoven naar Utrecht. Op 16 mei jl. is het nieuwe pand aan het Stationsplein officieel geopend. 

   Lees verder
  • Uitbreiding SAFe training portfolio

   cibit academy introduceert drie nieuwe trainingen: SAFe for Government, SAFe for Architects en SAFe DevOps.

   Lees verder
  • SAFe een verkapte waterval? Echt niet!

   Erik Borgers blogt: "SAFe roept naar mijn ervaring regelmatig emotie op. Een terugkerend verwijt is dat het eigenlijk 'verkapte waterval' is."

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 6) - Foundation layer

   SAFe 4.0 leunt op fundamenten zoals Lean and agile leaders en Communities of Practice, maar ook Core values en SAFe principles. Brian Teunissen licht deze toe.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 7) - Multiple portfolio’s

   In het 7e en laatste deel van de serie blogs over SAFe 4.0 gaat hij in op "Multiple portfolio’s". Een nauwelijks te vinden, maar significante aanvulling op het framework.

   Lees verder
  • Maak kennis met SAMM

   inspearit heeft samen met de Belastingdienst SAMM ontwikkeld.

   Lees verder
  • Eet je eigen hondenvoer!

   Eén van mijn principes luidt: Pas een agile werkwijze toe bij het implementeren van agile werkwijzen. "Ja, logisch toch?" zullen de meeste agilisten denken. Maar probeer dat maar eens vol te houden bij grootscheepse implementaties bij traditioneel aangestuurde organisaties. Toch loont het om de verandering zo snel mogelijk agile aan te pakken.

   Lees verder
  • De zwaluw die wél zomer maakt

   ‘Agile werken’ en ‘Scrummen’ worden steeds breder in de organisatie toegepast. Dat leidt tot doelgerichte zelforganisatie die berust op autonomie, meesterschap en zingeving.

   Lees verder
  • Jongen, ben jij wel bang genoeg?

   Eric Nieuwland blogt: "Informatiebeveiligers zijn soms lastige zeurkousen. Uit angst voor incidenten zeggen ze al 'nee' voor ze begrijpen wat je wilt. Dat kan anders."

   Lees verder
  • Pak die banaan!

   Blog van Brian Teunissen over het veel eenvoudiger budgetteren bij scaling agile.

   Lees verder
  • Melk produceren of poepscheppen

   Blog van Brian Teunissen over de productiviteit van Agile teams.

   Lees verder
  • Luitenant Borgers

   Alhoewel je het uit de titel waarschijnlijk niet direct zult halen, deze blog gaat 'dus' over het schalen van Agile teams. De volhardend lezer beloon ik met concrete ideeën hoe mensen aan te zetten om een goed lopend team van teams te vormen.

   Lees verder
  • Rokjesdag voor architecten

   Waar gebeurd. Aan een door mij onlangs gegeven training voor architecten nam zowaar een vrouw deel. In mijn praktijk is dat behoorlijk zeldzaam! Gedurende de lunch dacht ik: daar wil ik wel iets meer van weten. We raakten aan de praat en ik vroeg naar haar rol.

   Lees verder
  • Ga goed voorbereid 2017 in!

   Ga goed voorbereid 2017 in! Je ontvangt nu nl. 17% korting op alle opleidingen die nog in 2016 gepland staan.

   Lees verder
  • Het architectentheekransje

   Hier volgt een sprookje over een kennisgroep van architecten. Je kent ze wel, die clubjes die eens in de tijd bijeenkomen om gezamenlijke visies, strategieën en concrete doelen te definiëren en dan uit elkaar gaan om van alles te realiseren. Dit verhaal vertelt over hun Ups en Downs. Totdat ze samen nieuwe manieren van werken ontdekten. Herken je zaken? Doe er je voordeel mee!

   Lees verder
  • Vertrouwen: noodzakelijk bij informatiebeveiliging en cloud computing

   Informatiebeveiligers nemen op basis van risico's maatregelen het (bedrijfs)proces. Maar dat loopt spaak bij het uitbesteden naar de cloud. Hoe gaan we dit aanpakken?

   Lees verder
  • Security & DevOps: toekomstmuziek?

   Michiel Broekhuijsen wil je meenemen op een reis naar de nabije toekomst. We bezoeken een organisatie waarbij ontwikkeling, security en operations (z.g. DevSecOps) volledig zijn geïntegreerd...

   Lees verder
  • Het "Juniper effect"

   Op 21 december 2015 liet Juniper (leverancier van o.a. firewall producten) weten dat ze ongeautoriseerde code hebben ontdekt, die door kwaadwillende als een backdoor kunnen worden gebruikt. Het is mogelijk dat via backdoor om versleutelde VPN verbindingen af te luisteren en/of toegang te krijgen de firewall een SSH verbinding te krijgen door middel van een ingebakken wachtwoord.


   Lees verder
  • Round Table Scaling Agile zeer succesvol

   Op 5 oktober jl. vond op het landgoed ‘Zonheuvel’ een Round Table plaats met als thema: ‘Scaling Agile: Boardroom besluit of IT feestje?” O.l.v. Marco de Jong en Brian Teunissen werd deze vraag bediscussieerd door 16 genodigden van uiteenlopende organisaties.

   Lees verder
  • Agile productiviteit

   Agile kan een enorme boost geven in de productiviteit.

   Lees verder
  • De terugkeer van de enterprise architect

   Arwin van den Bos blogt: "In een wereld waarin solutions vooral agile ontwikkeld worden, lijkt de architect overbodig. Dat blijkt echt niet zo te zijn, maar z'n rol verandert wel."

   Lees verder
  • Faalangst-cultuur

   Gaat Agile tot een teleurstelling leiden als het organisaties niet lukt om hun faalangst-cultuur om te buigen?

   Lees verder
  • De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op, maar...

   De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op! Maar ben je werkzoekend en wil je je carrière vervolgen in de IT en heb je net misgegrepen? Wij helpen je toch graag verder.

   Lees verder
  • In the cloud we trust?

   Het nieuws dat de zgn. Safe Harbor Agreement door het Europese hof ongeldig is verklaard heeft voor een ware schokgolf gezorgd in de privacy- en informatiebeveiligingswereld.

   Lees verder
  • Kerstwensboom

   December is dé maand om stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te blikken op de toekomst. Maar ook om iets bijzonders te doen voor een ander. Wie in jouw omgeving wil jij verrassen met een opleiding naar keuze bij cibit academy?

   Lees verder
  • (ISC)² vernieuwt CISSP examen

   Belangrijk nieuws voor iedereen die aan het leren is voor het (ISC)² CISSP examen. Lees verder.

   Lees verder
  • cibit academy steunt stichting Edukans

   Het afgelopen jaar hebben we veel porisitieve ervaringen binnen gekregen en gemiddeld scoren we een 8,6! Voor elke ervaring doneren wij net als springest €1 euro aan stichting Edukans!

   Lees verder
  • Is Agile werken voorspelbaar?

   Is Agile werken voorspelbaar? "Ja en nee", vindt Brian Teunissen.

   Lees verder
  • Paasactie

   Paasactie!  We hebben goed nieuws voor iedereen die zich wil versterken met een opleiding of cursus van cibit academy. 

   .

   Lees verder
  • Autorisaties binnen agile teams

   Michiel Broekhuijsen blogt over een oplossing voor dit veelgehoorde pijnpunt.

   Lees verder
  • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

   Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

   Lees verder
  • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

   In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

   Lees verder
  • Stop de excuuscultuur!

   Het is 10.13 uur als de laatste deelnemer aan de meeting binnen komt lopen, 13 minuten later dan de bedoeling was. Met een net getapte geurende koffie in zijn ene hand en een stapel papieren in zijn andere hand schuift hij aan tafel. Terwijl de voorzitter verder wil gaan met zijn punt, komt de volgende opmerking over tafel: "Ja, sorry dat ik te laat was, ik moest nog even bellen."

   Lees verder
  • Aankondiging nieuwe cursussen Privacy en persoonsgegevens

   Om de ‘nieuwe’ Europese verordening gegevensbescherming (AVG) te kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk bieden we binnenkort twee nieuwe cursussen.

   Lees verder
  • Privacy

   Toen mijn grootmoeder mijn vader kwam inschrijven bij de burgerlijke stand, werd zijn achternaam voorgoed veranderd vanwege een defecte typemachine. De letter "Y" deed het niet meer, waarop de beste ambtenaar (behulpzaam als hij was) de letters "IJ" in plaats daarvan gebruikte (je hoort het verschil toch niet). Daarmee werd figuurlijk gezien een streep gezet door mijn familie stamboom.

   Lees verder
  • TOGAF: radioactief materiaal voor organisaties?

   Ik geef al jaren les in TOGAF en dat kent een interessant aanvangspatroon. Op de eerste dag kom ik binnen met een hele grote doos met die vuistdikke TOGAF boeken.

   Lees verder
  • Back to Basics

   In deze blogpost kijken we naar de complexiteit van het toevoegen van Inspect & Adapt binnen bestaande organisaties en gaan we daarom terug naar de absolute basis van een lerende organisatie.

   Lees verder
  • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

   Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

   Lees verder
  • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

   Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

   Lees verder
  • Agile: oude wijn in nieuwe zakken?

   Agile principes waren ver voor de 21e eeuw al bekend. Waarom werken de Agile principes vandaag de dag wel en niet in de tijd waarin ze afkomstig waren?

   Lees verder
  • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

   Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

   Lees verder
  • Werken Agile teams ook internationaal?

   Erik Borgers Blogt: Het toepassen van agile is vaak een stuk lastiger in grote internationale organisaties.Voor mij gaat het echt te ver als de globalisering dwars door teams gaat lopen.

   Lees verder
  • TDWI vernieuwt de CBIP examens

   Belangrijk nieuws voor de Business Intelligence, Analytics en Datawarehousing professionals.

   Lees verder
  • De Agile Architect: de ultieme klimgeit?

   Agile werken lijkt voor de IT eerder regel dan uitzondering te worden. Maar bedreigen die "agile teams" het zo zorgvuldig door enterprise architecten bewaakte gedachtengoed niet? Hoe zorgen architecten ervoor dat de uiteindelijke architectuurdoelen anno 2013 geborgd blijven? In deze blog wil ik daar mijn inzichten met u over delen.

   Lees verder
  • ​Agile Assessments: heaven or hell?

   Erik Borgers vertelt in zijn blog hoe een agile assessment best ingewikkeld kan zijn als je écht iets aan de resultaten wilt hebben.

   Lees verder
  • Het effectief meten van Agile teams (deel 1)

   Als het gaat om het inzichtelijk maken van de volwassenheid van Agile teams, zitten Agile coaches veelal tussen twee vuren ingesloten. Aan de ene kant hebben zij "de organisatie" die graag wil weten hoe hun Agile teams het doen en aan de andere kant "de Agile teams" die zelf verantwoordelijk zouden moeten zijn voor hun continue verbetering.


   Lees verder
  • 10 eenvoudige verbetervoorstellen voor Agile architectenteams

   Ben je architect en doe je (in teamverband) voorbereidend werk voor één of meer Scrum ontwikkelteams? Hierbij 10 concrete tips die jou en je architectenteam verder helpen te verbeteren.

   Lees verder
  • Scaling Agile, van trend naar gevestigde orde

   Blog van Brian Teunissen met zijn visie op de agile trend en de verschillende scaling frameworks

   Lees verder
  • Paradigmaverschuivingen bij Scaling Agile

   Brian Teunissen: In deze blog geef ik een overzicht van paradigma verschuivingen die een organisatie door moet bij het opschalen van agile werken

   Lees verder
  • De taaie kant van Scaling Agile

   Agile organisatiebreed implementeren is een hele kluif. Brian Teunissen raadt iedereen die van start gaat met het opschalen van Agile aan om zich vooral ook te verdiepen in verandermanagement.

   Lees verder
  • Van Scrum team naar agile organisatie - vijfde ontwikkelingsfase

   Brian Teunissen blogt over de laatste van de vijf ontwikkelingsfasen om van Scrum team door te groeien naar een Agile organisatie.

   Lees verder
  • Van Scrum team naar agile organisatie - vierde ontwikkelingsfase

   Ditmaal beschrijft Brian Teunissen de vierde ontwikkelfase om van Scrum team tot Agile organisatie te komen.

   Lees verder
  • Van Scrum team naar agile organisatie - derde ontwikkelingsfase

   Brian Teunissen vertelt over ontwikkelingsfase 3: fysieke product of domein afdelingen, al dan niet aangevuld met Operations.

   Lees verder
  • Van Scrum team naar agile organisatie - tweede ontwikkelingsfase

   Brian Teunissen beschrijft Agile ontwikkelingsfase 2: virtuele product teams over functie afdelingen heen.

   Lees verder
  • Van Scrum team naar agile organisatie - eerste ontwikkelingsfase

   In een serie van 5 blogs gaat Brian Teunissen in op de ontwikkelingsfasen waarmee een (organisatie)structuur zich aan kan passen aan een agile werkwijze.

   Lees verder
  • 5 tips om je agile transformatie te laten mislukken

   In deze blog een vijftal concrete tips om de kans op een geslaagde agile transformatie flink te verkleinen of vertragen. Tip: stuur deze blog door naar je grootste concurrent! Of lees 'm zelf nog eens na voor alle zekerheid...

   Lees verder
  • De Agile Architectuur Pizza

   Als agile architectuurcoach is er voor mij niets leukers om mensen met agile Frameworks te leren werken en daartoe soms diepgaande discussies te voeren over WIP limieten en WSJF-en.

   Lees verder
  • Eerste antipatronen bij Scaling Agile

   Brian Teunissen vertelt over hoe in de praktijk de voordelen van SAFe worden ondermijnd door drie grote antipatronen.

   Lees verder
  • Het effectief meten van Agile teams (deel 2)

   Blog van Jurjen de Groot en Marco de Jong. In dit vervolg gaan we in op de vraag “hoe” teams een goed inzicht kunnen geven in hun volwassenheid.

   Lees verder
  • Hoe Agile en Security hand in hand gaan

   Beveiliging en agile ontwikkeling kunnen wél hand in hand gaan en vertrouwen geven dat producten naast functionaliteit ook veiligheid bieden

   Lees verder
  • Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World Champions

   Marco de Jong ziet 10 belangrijke lessen voor Agile teams in de successen van zijn favoriete Football team.

   Lees verder
  • Scrum voor informatiemanagement: 5 hindernissen om te overkomen

   Ik coach informatiemanagement om Scrum te gebruiken. De verschillende rollen hebben elkaar veel te bieden en samen kunnen ze fantastische producten maken. De praktijk is echter weerbarstig. Wat zijn typische belemmeringen en wat doe je er tegen?

   Lees verder
  • Het fysieke Kanban of Scrum bord

   Is er in een wereld met verregaande automatisering nog wel ruimte voor fysieke Kanban of Scrum borden? Dat is een vraag die ik mij regelmatig stel.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 5) - Onderscheid ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’

   In dit 5e deel van een serie blogs over SAFe 4.0 laat ik zien dat er nu beter onderscheid wordt gemaakt tussen de ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’ value stream.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 4) - Kanban op alle lagen

   De definitie van Kanban uit wikipedia luidt: Kanban (van het Japanse kan ‘visueel’ en ban ‘kaart of bord’) is een concept gebruikt in lean manufacturing en just-in-timeproductie.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 3) - Meer flexibiliteit met het 'Spanning palette'

   Brian Teunissen vertelt over het palet aan resources en items binnen SAFe die niet aan één team kunnen worden toegewezen.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 2) - 'Solution intent’

   In dit tweede deel van mijn serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreek ik een voor mij ondergeschoven kindje in agile: ‘Solution intent’.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 1) - 'Value Stream'

   In dit 1e deel van een serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreekt Brian de meest significante vernieuwing van deze versie; de 'Value Stream' laag.

   Lees verder
  • Architectuurplaten maken – kunst of discipline?

   Arwin van den Bos blogt over de valkuilen bij het maken van een architectuurplaat.

   Lees verder
  • De noodzaak van een lerende organisatie

   Hoe beter je als organisatie kunt leren, hoe effectiever je in staat bent om te plannen. Het lerend vermogen van jouw organisatie staat gelijk aan de wendbaarheid van jouw organisatie. In deze serie van blogs kijken we daarom naar de essentiële aspecten van het creëren van een wendbare, lerende organisatie.

   Lees verder
  • Zin en onzin van documentatie

   Willen jullie meer of minder documentatie? Minder! Minder! Minder! Lees verder.

   Lees verder
  • Architectuur veert weer op!

   In november vond het jaarlijkse LAC congres plaats. "Meestal kom ik terug met de conclusie: er waren wel enkele aardige presentaties, vele bekende gezichten, prima verzorgd. Dit jaar was het echter anders", blogt Serge Bouwens. Lees verder.

   Lees verder
  • Digital Transformation en Business Analyse

   inspearit sponsorde het IIBA jaarcongres 2017. Het werd afgelopen dinsdag 14 november een goed bezochte en interessante bijeenkomst. Het thema: ‘Digital Transformation en Business Analyse’. Het vraagstuk werd door de sprekers uit verschillende invalshoeken belicht. 

   Lees verder
  • LeSS principes leggen de basis voor het Scaled Agile Model bij de Nationale Politie

   inspearit heeft samen met de Nationale Politie een agile samenwerkingsmodel ontwikkeld gericht op snelheid en wendbaarheid in een continue verbetercyclus.

   Lees verder
  • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

   Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

   Lees verder
  • Round Table “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”

   Op donderdag 29 juni vond in Kasteel Sterkenburg een geslaagde Round Table discussie plaats rondom het thema “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”.

   Lees verder
  • Op weg naar een High Performance Overheid

   Op initiatief van projectmanagers van UWV, de Belastingdienst, DUO en I-Interim Rijk werd op 10 mei jl. het seminar ‘op weg naar een High Performance Overheid’ gehouden voor medewerkers van de overheid.


   Lees verder
  • ​Informatiebeveiliging versus Privacymanagement, wie wint de slag?

   In dit (gratis) event zullen de tegenstellingen tussen privacy - en informatiebeveiligingsmanagement onder een vergrootglas worden gelegd.

   Lees verder
  • TDWI vernieuwt de CBIP examens

   Afgelopen januari heeft TDWI één van de grootste veranderingen in de geschiedenis van haar CBIP-certificeringstraject doorgevoerd. En ondanks dat cibit academy voor haar cursisten heeft kunnen zorgen dat de oude examens nog tot en met juni gedaan kunnen worden, komt nu toch het moment dat het nieuwe certificeringstraject van TDWI wordt ingevoerd.

   Lees verder
  • Decision Driven Architecture

   Met een Decision Driven Architectuur ben je in staat optimaal mee te leven met wat de organisatie belangrijk vindt, nu én in de toekomst. Dat lijkt me een vereiste in deze agile tijden blogt Serge Bouwens.

   Lees verder
  • Versterk je leerrendement met persoonlijke coaching!

   Het leren stopt niet nadat je het klaslokaal hebt verlaten. Sterker nog, 70% van het leren gebeurt op de werkvloer.

   Lees verder
  • Nieuwe opleidingslocaties!

   Ook wij vinden reizen zonde van onze tijd en snappen dat je je tijd wel nuttiger kunt besteden. Om jou beter van dienst te zijn gingen we op zoek naar diverse opleidingslocaties verspreid over het gehele land.

   Lees verder
  • Wij nemen jouw privacy serieus!

   Lees onze aangepaste privacy policy.

   Lees verder
  • Design Thinking voor leden van IIBA

   Doormiddel van een interactieve workshop maakten de leden van IIBA kennis met Design Thinking. De deelnemers gaven als feedback dat het een topavond was vol verrassing, inspiratie en interactie. 

   Lees verder
  • MOOC - Agile4All (For free)

   In the coming weeks we will offer several MOOC modules around Agile4All. These modules are created in the innovative learning platform "Curatr", which is based on modern learning principles, such as content creation, gamification, and social learning.

   Lees verder
  • Kaartenhuis ingestort, wat dan?

   Wil jij weten met welke kaarten jij je toekomst kunt bouwen? Lees dan verder! 

   Lees verder
  • Agile transformatie: het slechten van de grenzen

   "De agile en digital coaches en consultants van inspearit helpen de huidige grenzen aan agility te slechten en deze tot enablers te maken. Wij maken bij onze klanten aan den lijve mee wat het betekent om een organisatie te veranderen", blogt Sandra Schreppers.

   Lees verder
  • Kennissessies bij inspearit | cibit academy - het vervolg

   In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden

   Lees verder
  • About learning

   Learning is a continuous process. Even when you are not aware, you are learning. We all know you learn most by doing. 

   Lees verder
  • Kortingsactie van cibit academy: tijdelijk 50% korting op Agile en Scrum trainingen

   Met een kortingsactie speelt cibit academy in op de groeiende vraag naar kennis over Agile en Scrum. We geven tijdelijk 50% korting op onze Agile & Scrum Essentials, Scrum Master en Product Owner trainingen.

   Lees verder
  • Ons voornemen voor 2019: samen veranderen

   2018 een jaar vol veranderingen en 2019 belooft alleen nog maar meer verandering. Altijd speurend naar de nieuwste ontwikkelingen zullen wij alle veranderingen binnenkort nog beter kunnen waarnemen, vanuit onze nieuwe locatie naast Utrecht Centraal Station. Voor nu blikken we vooruit op 2019.


   Lees verder
  • Aftrap van onze opleiding Data Science

   Afgelopen week hebben we onze allereerste opleiding Data Science gehad. Deze op theorie gestoelde maar vooral praktisch toepasbare training (in hippe termen, een hands-on crash course) gaat de diepte in op grondig en effectief analyseren van data om er competitieve voordelen mee te behalen.

   Lees verder
  • Nieuwe opleidingen in het verschiet bij cibit academy

   cibit academy houdt de behoeftes van de business en IT nauwlettend in de gaten. Inspelend op de uitdagingen van agile zullen wij nieuwe trainingen ontwikkelen die oplossingen bieden voor moeilijkheden bij agile en verandering (denk aan bijvoorbeeld verandermanagement).

   Lees verder
  • Welke skills zijn nodig om de komende 10 jaar relevant te blijven op de arbeidsmarkt?

   De arbeidsmarkt en haar benodigdheden zijn aan het veranderen. De University van Kent en het Institute for the Future maakten twee infographics die laten zien hoe de skills die nu nodig zijn de komende 10 jaar zullen veranderen.

   Lees verder
  • Wat is nieuw in Scaled Agile Framework SAFe 4.6?

   Het zal je wellicht niet ontgaan zijn, versie 4.6 van het SAFe framework is net uitgekomen en laat zien dat SAFe continu in ontwikkeling is.

   Lees verder
  • Agile Leadership: de oorsprong van leiderschap

   Traditionele vormen van leiderschap en management bewijzen zich steeds meer als autoritaire controle die kwaliteit en arbeidsvreugde in de weg zitten. Wat we nu nodig hebben is agile leiderschap dat aansluit op agile manieren van werken.

   Lees verder
  • Coaching als onderdeel van trainingen bij cibit academy

   cibit academy biedt nu een stuk persoonlijke coaching en advies aan opvolgend aan Agile trainingen. Schrijf je in voor een van onze trainingen en ontvang advies en persoonlijke coaching gericht op jouw praktijk!

   Lees verder
  • Vragen stellen leidt tot innovatie

   Educatie is een leerling in staat stellen een begrip te vormen van hoe een proces verloopt, waarbij de leerling met een zekere afstand een proces of object, de componenten ervan en hun onderlinge relaties beschouwt. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk kunnen we de vinger daadwerkelijk leggen op wat educatie is.

   Lees verder
  • De essentie van educatie is begrip

   Leren is een fundamenteel proces van educatie. Alleen is educatie niet altijd wat plaatsvindt als we iets moeten leren. Je kunt iets leren, maar leren heeft niet altijd met educatie te maken. Wat is educatie dan wel? 

   Lees verder
  • Improve Quality Services en cibit academy gaan samenwerking aan

   Improve Quality Services B.V (Improve), dochter van ICT Group NV (ICT), en cibit academy (cibit), onderdeel van inspearit, gaan een samenwerking aan om een deel van elkaars trainingen aan hun klantenkring aan te bieden.

   Lees verder
  • Omgaan met digital business

   Eerst maar eens bepalen hoe volwassen je bent en of je continu kunt en wilt transformeren blogt Stephen van den Berg.

   Lees verder
  • ​Het jaar 2016 is een goed jaar

   Tevreden klanten, cursisten en een goed resultaat


   Lees verder
  • Leren is hard werken!

   Voor veel organisaties is het volgen van een opleiding een extraatje: iets dat je als medewerker mag doen als je een beloning verdiend hebt. Aan de andere kant van het spectrum zitten organisaties waarbij opleiden een verplichting is: iets dat je moet doen om bij te blijven en je budget uit te nutten. 

   Lees verder
  • ​Continuous transformation

   Stephen van den Berg blogt: De constante factor voor het transformatievermogen ligt in het proces: agility is de grote motor voor continuous transformation.

   Lees verder
  • Mind over Matter

   Een transitie naar agile begint vaak met het opleiden van mensen in de rollen, gebeurtenissen en producten vanuit een agile framework. Na de initiële opleiding worden onderling afspraken gemaakt, hulpmiddelen uitgerold en gaan de teams vol energie aan de slag.

   Lees verder
  • De kracht van visuele feedback

   Visuele feedback (of visual management) is één van de meest zichtbare onderdelen binnen organisaties en wordt binnen een Lean omgeving meestal als één van de eerste onderdelen ingericht.

   Lees verder
  • Lean kan niet mean zijn

   Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Lean gaat niet samen met mean. Punt.

   Lees verder
  • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

   Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


   Lees verder
  • ​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!

   Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?

   Lees verder
  • Planning poker instructievideo

   Karel van de Meent geeft in de onderstaande video in vijf minuten een beknopte uitleg over de techniek van planning poker. Ook geeft hij enkele tips uit de praktijk.

   Lees verder
  • Het einde van de projectmanager

   Een organisatie was al jaren bezig met een project om een oud systeem te vervangen door een nieuw systeem dat future proof moet zijn. Met meer dan 50 man werd er hard gewerkt. In de loop der tijd zijn er veel projectleden gewisseld, waaronder ook meerdere keren de projectmanager.

   Lees verder
  • Wij gaan verhuizen!

   Op 18 maart verhuizen wij naar ons nieuwe pand in hartje Utrecht!

   Lees verder
  • Wat inspireert jou?

   Deze maand beginnen we met een nieuwe reeks van korte artikelen over wat ons bij inspearit | cibit academy inspireert. Op deze manier maak je (persoonlijk) kennis met onze collega's. Lees deze keer over Wibo, Business Development Manager.

   Lees verder

  Cookies op de website van Inspearit

  Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren, analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten en cookies van derden voor het weergeven van emdeded media (YouTube en GoogleMaps) Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren:

  Meer informatie