8,4 / 10 201 beoordelingen op Springest
030-2308900 info@cibit.nl

Scrum Guide - 2020 update

Op 18 november is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen. 

In dit blog beschrijf ik het meest opvallende. In de drie volgende blogs gaan we bespreken wat de veranderingen betekenen voor de Product Owner, de Scrum Master en het Development Team de Developers.

Ontwikkel Team is vervangen door Ontwikkelaars

Er bestaat geen Development Team meer binnen het Scrum Team. Het Scrum Team is één team, gefocust op één doel met drie verschillende sets van verantwoordelijkheden. Het Scrum team bestaat uit één Scrum Master, één Product Owner en Developers. 

Het idee erachter is dat met name de Product Owner en de Developers beter met elkaar gaan samenwerken: geen “hij/zij vs. wij”, maar “we”. Een idee dat David Marquet heeft toegepast op zijn prijswinnende onderzeeër Santa Fe: “There is no ‘They’ on Santa Fe”:


Korter, simpeler en minder voorschrijvend

Als je de 2020 en 2017 versies naast elkaar legt, zie je direct dat de 2020 versie korter is, het verschil is 5 pagina’s. Zodra je begint te lezen, merk je vrij snel dat het makkelijker leest, de taal is simpeler geworden. 

Wat later bedenk je je dat de 2020 versie minder voorschrijvend is. “Less is more”, zoals Ken Schwaber tijdens de webinar op 18 november, waarin de nieuwe Scrum Guide gepresenteerd werd, zei. 

Het doel was om Scrum flexibeler en daarmee breder toepasbaar te maken. Vooral voor Scrum Teams buiten het domein van softwareontwikkeling. Zo staan er geen verwijzingen meer in naar IT-werk zoals testen, systeem, design en requirements.

Een aantal voorbeelden van het minder voorschrijvend en simpeler zijn:

 • De drie vragen, die in de 2016 versie nog verplicht waren en in de 2017 versie optioneel waren geworden, zijn nu helemaal verwijderd. Ze zorgden er vaak voor dat de Daily Scrum een status update werd, wat nadrukkelijk niet de bedoeling is. Ga als Scrum Team eens experimenteren met andere vormen voor de Daily Scrum. Een voorbeeld van Jeff Sutherland: stel jezelf de vraag waarom het bovenste item van de Sprint Backlog nog niet klaar is, en hoe je daar met zoveel mogelijk mensen aan kunt gaan werken, zodat die zo snel mogelijk klaar is.

 • Sprint annuleringen zijn zeer zeldzaam. Waar in de 2017 versie een halve pagina werd besteed om uit te leggen wat er gebeurt als een sprint geannuleerd wordt, is dit in de 2020 versie gereduceerd tot twee zinnen: “A Sprint could be cancelled if the Sprint Goal becomes obsolete. Only the Product Owner has the authority to cancel the Sprint.” Het WAT en WAAROM staat er nog in, het HOE is aan het betreffende Scrum Team. 

Product Doel toegevoegd

Het Sprint Doel bestond al jaren. Vanaf nu is er ook een Product Doel. Het Product Doel beschrijft een toekomstige staat van het product, dat voor het Scrum Team kan dienen om tegen te plannen. Het Product Doel bevindt zich conceptueel tussen de Product Visie (wat geen officieel onderdeel van Scrum is) en het Sprint Doel. 

Het Product Doel is de langetermijndoelstelling van het Scrum Team: elke Sprint zou het Scrum Team er dichter bij het Product Doel moeten brengen. Het geeft het Scrum Team een gevoel van ‘purpose’. Dankzij Daniel Pink weten we dat een gevoel van ‘purpose’ belangrijk is voor intrinsieke motivatie van mensen:

Extra onderwerp tijdens de Sprint Planning

Naast WAT kan worden gedaan in de sprint en HOE dit gaat worden gedaan, is er aan de sprint planning toegevoegd WAAROM de Sprint waardevol is. Het Sprint Doel is natuurlijk niet nieuw en werd al besproken in de Sprint Planning, maar het heeft nu een prominentere plaats gekregen. Het Sprint Doel is antwoord op waarom de sprint waardevol is.

Prominentere plaats voor 'Definition of Done'

Uit onderzoek blijkt dat veel Scrum Teams het niet voor elkaar krijgen elke sprint een bruikbaar Increment op te leveren. Hierdoor is er niets uit te leveren aan de gebruikers, en wordt de feedbackloop groter. In een complexe omgeving verhoogt dit risico’s aangezien empirisme minder goed zijn werk kan doen.

Daarnaast is expliciet gemaakt dat er tijdens een Sprint meerdere Increments opgeleverd kunnen worden, en de Sprint Review nooit gezien mag worden als een poort voor het vrijgeven van het Increment.

Schalen naar meerdere Scrum Teams

Scrum is in de Jaren ’90 van de vorige eeuw ontwikkeld voor een enkel team, er stond weinig expliciets in over het schalen van Scrum binnen een grotere organisatie. In de 2017 versie kon je lezen dat als meerdere Scrum teams aan hetzelfde product werken, er één Product Backlog gebruikt wordt. 

Aangezien de Product Owner de enige persoon is die verantwoordelijk is voor het managen van de Product Backlog, kon je afleiden dat die Scrum Teams dan dezelfde Product Owner delen. In de 2020 versie is dit op een prominente plaats (het hoofdstuk Scrum Team) expliciet gemaakt: 

“Als Scrum Teams te groot worden, kunnen ze overwegen om zich te reorganiseren naar meerdere samenhangende Scrum Teams, elk gericht op hetzelfde product. Om deze reden zouden deze Scrum Teams zowel het Product Doel, de Product Backlog en de Product Owner moeten delen.” 

Let weer even op het woord ‘zouden’, dat is weer een voorbeeld van minder voorschrijvend zijn.

Meer weten over de nieuwe Scrum Guide?

Houd dan onze website in de gaten, er volgen nog drie blogs wat de veranderingen betekenen voor de Product Owner, de Scrum Master en de Developers.

Wil je getraind worden in de nieuwe Scrum Guide?

Op 30 maart 2021 start de eerstvolgende Product Owner training op basis van de nieuwe Scrum Guide. De eerstvolgende Scrum Master training, die ook op basis van de nieuwe Scrum Guide wordt gegeven, start op 17 maart 2021.
DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 4

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint Review.

  Lees verder
 • Opleiding toegelicht - Advanced Scrum Master

  Onlangs heb ik samen met collega Ruud Bruls voor de tweede keer dit jaar de tweedaagse training Advanced Scrum Master gegeven. Dit is misschien wel de leukste training die ik bij cibit academy geef.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar scrum masters intrappen - Deel 3

  Een dagelijks terugkerend ritueel, de Daily Scrum. Een zeer waardevol moment mits het goed wordt gefaciliteerd.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 5

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint Retrospective.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 2

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls bij de Sprint Planning.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 1

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls bij de Product Backlog.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 4

  Help je Ontwikkelteam om de Sprint goed uit te voeren. Als Scrum Master moet je veel dingen doen, maar soms ook dingen laten.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 3

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 5

  Hoe kun je het beste terugkijken op de productontwikkeling? Bekijk de tips om een goede Sprint Review te doen.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 6

  Tips voor de scrum master om de Sprint Retrospective goed te begeleiden.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 1

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in de Scrum Guide, een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is echter een stuk lastiger. 

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters intrappen - Deel 2

  Hoe zorg je ervoor dat je als Scrum Master de Sprint Planning goed onder controle houdt?

  Lees verder
 • Agile buiten de IT wereld

  De term Agile komt uit wereld van de software ontwikkeling, maar het gedachtegoed is de IT inmiddels ontgroeid blogt Stefan Kennedie. Waar wordt agility inmiddels toegepast? Is dat alleen in ons werkende leven, of ook al daarbuiten?

  Lees verder
 • Wat moet ik als de Product Owner weten over de veranderingen in de Scrum Guide?

  Op 18 november 2020 is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen.

  Lees verder
 • Wat moet ik als de Scrum Master weten over de veranderingen in de Scrum Guide?

  Op 18 november is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen.

  Lees verder

Cookies op de website van Cibit

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren, analytische cookies
waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten en cookies van derden voor het weergeven van emdeded
media (YouTube en GoogleMaps) Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren:

Meer informatie