TDWI vernieuwt de CBIP examens


Waarom deze wijzigingen?

Al langer is er de roep uit de markt om naast de techniek, ook aandacht te geven aan de business kant van Business Intelligence en Analytics. TDWI heeft met de wijzigingen gehoor gegeven aan deze wens. Zo heeft TDWI in haar Professionaliseringstraject Certified business intelligence professional (CBIP) de focus verschoven van “het structureren van data” naar “het gebruiken en structureren van data”. Van het Data Warehouse centraal zetten, naar de Data centraal zetten.

Een andere wijziging van het CBIP-traject die TDWI nu doorvoert, heeft te maken met de nieuwe datastructuren die de afgelopen jaren zijn ontstaan en waar tot nu toe te weinig aandacht aan werd besteed.

Tot slot zijn de onderwerpen aangepast aan de nieuwste inzichten en technieken die er momenteel te vinden zijn.

Wat is er niet gewijzigd in de examens van TDWI?

TDWI en cibit academy blijven van mening dat een CBIP-certificering een bevestiging van kennis en kunde dient te zijn waarmee de Professional laat zien dat hij/zij beschikt over de competenties, vaardigheden en attitude om in het bijzonder uitdagende, maar snel veranderende werkveld van Business Intelligence & Analytics werkzaam te zijn.

De certificering blijft een bewijs van professionaliteit en dient zeker niet gezien te worden als een start-kwalificatie. De leerstof waaruit elk examen wordt samengesteld, blijft breed en wordt niet afgekaderd. Ervaring, continue educatie en brede achtergrondkennis blijven essentieel voor het behalen van de examens en dus de certificering.

Wat is er wel gewijzigd bij de examens van TDWI?

Het CBIP-traject bestaat nog steeds uit 3 examens, maar de keuze is ruimer geworden. Om te benadrukken dat er meerdere specialisaties zijn in dit vakgebied, maar ook om meer balans te brengen in het verschil tussen “techneuten” en “business-lui”.

Uit welke richting in het BI-veld je ook komt, om CBIP-gecertificeerd te raken dien je 3 examens succesvol af te ronden:

 1. Een Data Foundation examen. Verplicht voor iedereen. Het “oude” Data Warehousing examen is hiermee komen te vervallen.
 2. Afhankelijk van je opleiding en achtergrond kun je nu kiezen voor een “business core” examen of een “information systems core” examen.
 3. Een specialisatie examen.

Examennaam

Opmerking

1.

Data Foundations

1 examen,
verplicht voor iederen

2.

Business Core

1 examen,
keuze uit 2 Core examens

Information Systems Core

3.

Business Analytics

1 examen,
keuze uit 4 specialisatie examens

Data Integration

Data Management

Management IS/IT


Wat verandert er in de opleidingen van cibit academy?

Met het verdwijnen van het examen Data Warehousing heeft cibit academy besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in de opleidingen of de positionering daarvan.

Sinds maart van dit jaar is de Business Intelligence & Analytics (BIA) opleiding het startpunt van uw professionaliseringstraject. U wordt in 5 dagen wegwijs gemaakt in het volledige spectrum van Business Intelligence & Analytics en al wat daarmee te maken heeft. Uitgebreide informatie voor hen die het hele vakgebied willen leren kennen, maar ook diepgaande kennis voor hen die zich willen certificeren.

Vanaf 1 juni kunt u de opleiding Data intelligence volgen. Deze opleiding is de opvolger van de oude Data Warehousing (DWH) opleiding. Met verdiepende kennis over nieuwe en “oude” datastructuren bent u in 5 dagen tijd weer helemaal bij in dit specialisatiegebied.

 • De Opleiding Data Intelligence gaat verder waar de Business Intelligence & Analytics (BIA) opleiding eindigt en kan voortaan alleen ná de BIA-opleiding worden gevolgd of als u aantoonbaar kennis heeft van de inhoud van de BIA-opleiding.
 • De opleiding Data intelligence biedt door een flinke dosis inhoudelijke kennis ondersteuning bij het behalen van het Data Foundation examen, het Data Integration examen en het Data Management examen.

Vanaf 1 juni wordt de CBIP-examenopleiding (CBIPPC) uitgebreid met onderwerpen uit het Business Core examen.

 • Met stevige achtergrondkennis in de rugzak (door ervaring, eerdere studie en wellicht gevolgd hebben van een van onze opleidingen) wordt u tijdens de examenopleiding voorbereid op het maken van de examens van TDWI.
 • Specifiek is er tijdens de CBIP-examenopleiding (CBIPPC) aandacht voor het Data Foundation-examen, het Business Core examen, het Information Systems Core examen, het Business Analytics examen en het Data Management examen.

Wat verandert er niet bij cibit academy?

 • De opleiding Modelleren voor Data Warehousing (MDW) blijft een fraaie uitbreiding van uw kennis ná de opleiding Data Intelligence, voor hen die echt de diepte in willen duiken rondom het ontwerpen van een Data Warehouse.
 • De inhoud en de kwaliteit van de opleidingen en de docenten blijven zoals u van ons gewend bent.
DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

  Lees verder
 • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

  Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden

  Lees verder
 • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

  Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

  Lees verder
 • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

  Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

  Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

  Lees verder