8,4 / 10 201 beoordelingen op Springest
030-2308900 info@cibit.nl

Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 5

De vorige blogs gingen over de pitfalls bij de Product Backlog, de Sprint Planning, de Daily Scrum en de Sprint. Vandaag gaan we verder met de pitfalls tijdens de Sprint Review.

Pitfalls tijdens de Sprint Review 

“Scrum (zn.): Een raamwerk waarbinnen mensen complexe, adaptieve problemen aanpakken en tegelijkertijd op een productieve en creatieve wijze producten opleveren met de hoogst mogelijke waarde.” 


Complexe problemen zijn problemen waarvan we vooraf niet weten wat de oplossing is en hoe we daar komen. We weten ook niet wat het effect van een bepaalde actie of stap richting de oplossing gaat zijn. David Snowden omschrijft het complexe probleemdomein in het Cynefin Framework. Deze problemen kunnen het best opgelost worden met een Probe – Sense – Respond aanpak: we proberen iets waarvan we denken dat het ons dichter bij de oplossing brengt; we nemen waar wat de effecten zijn; en reageren hierop. De Sprint Review is hier essentieel voor.  


Een Sprint Review wordt gehouden […] om het Increment te inspecteren en indien nodig de Product Backlog aan te passen. Gedurende de Sprint Review bekijken het Scrum Team en de belanghebbenden samen wat er bereikt is gedurende de Sprint. Op basis hiervan en op basis van veranderingen in de Product Backlog, werken de aanwezigen samen aan de volgende stappen die genomen kunnen worden om waarde te optimaliseren. 

Het Cynefin Framework dit is uitgebreider besproken in onze blog Back to Basics. 

1. Als Scrum Master de uitnodiging van de Sprint Review versturen

De aanwezigen van de Sprint Review worden uitgenodigd door de Product Owner. Zij is de enige die weet welke belanghebbenden moeten worden uitgenodigd voor de door het Ontwikkelteam gerealiseerde functionaliteit. Als Scrum Master zorg je ervoor dat de Sprint Review plaatsvindt. Dat is niet hetzelfde als de uitnodigingen sturen. De Sprint Review is een belangrijke feedbackloop voor het product, het is dus logisch dat het eigenaarschap van het event bij de eigenaar van het product ligt: de Product Owner. Door als Scrum Master de uitnodiging voor de Sprint Review te sturen loop je het risico dat je niet de juiste belanghebbenden uitnodigt. Tevens ontneem je de Product Owner een kans om eigenaarschap te tonen. 

2. Als Scrum Master de Sprint Review voorzitten 

De huidige staat van het product staat centraal in de Sprint Review. Het is aan de eigenaar van het product om de belanghebbenden van het product te verwelkomen en het event voor te zitten. Als Scrum Master ben je ervoor verantwoordelijk dat: 

 1. De Sprint Review plaatsvindt; 
 2. Alle aanwezigen het doel begrijpen; 
 3. De betrokkenen de Sprint Review binnen de timebox houden; 
 4. Het resultaat van de Sprint Review (een herziene Product Backlog welke de waarschijnlijke Product Backlog items voor de volgende Sprint definieert) wordt behaald. 

Zolang dit het geval is kun je als Scrum Master in principe achteroverleunen en observeren. 

3. De Sprint Review is niets meer dan een Demo 

De demonstratie van het product is een belangrijk onderdeel van de Sprint Reviewen kun je zien als Sense binnen Probe – Sense – RespondDe Sprint is Probe. Respond vindt deels* plaats tijdens de Sprint Review:  

Op basis hiervan (wat er bereikt is gedurende de Sprint) en op basis van veranderingen in de Product Backlog, werken de aanwezigen samen aan de volgende stappen die genomen kunnen worden om waarde te optimaliseren.” 

 
De Sprint Review bestaat uit meer onderdelen dan alleen de Demo, die er gezamenlijk voor zorgen voor het behalen van het resultaat van de Sprint Review: een herziene Product Backlog welke de waarschijnlijke Product Backlog items voor de volgende Sprint definieert. Het is als Scrum Master aan jou om ervoor te zorgen dat dit resultaat (binnen de timebox) wordt behaald, dat is onmogelijk als de Sprint Review enkel uit een Demo bestaat. 
 
*De Sprint Planning speelt ook een rol voor Respond. 
 

4. Een Sprint Review zonder belanghebbenden* 

Bij beginnende Scrum Teams zien we met enige regelmaat dat het Ontwikkelteam het product Increment tijdens de Sprint Review demonstreert aan de Product Owner zonder dat hier belanghebbenden buiten het Scrum Team bij zijn. Vaak is dit ook nog eens de eerste keer is dat de Product Owner het nieuwe product Increment ziet.  

De Sprint Review is een belangrijk moment om te toetsen of de behoeften van belanghebbenden op de juiste manier zijn vertaald naar een product Increment. Zonder deze belanghebbenden gaat hier geen goede feedback op komen. De feedbackloop niet gesloten, je mist de ‘Sense’ uit Probe – Sense – Respond. Het is ook niet goed mogelijk te bepalen wat de volgende stappen zijn die genomen kunnen worden om de waarde te optimaliseren: ‘Respond’ uit Probe – Sense – Respond. 

De Product Owner is verantwoordelijk voor het optimaliseren van de waarde van het werk dat het Ontwikkelteam uitvoert. Dit is een onderdeel van Product Backlog management. Als Scrum Master dien je de Product Owner op een aantal manieren, waaronder het vinden van technieken voor een effectief Product Backlog management. Als de Product Owner geen belanghebbenden uitnodigt voor de Sprint Review is er voor jou als Scrum Master dus werk aan de winkel. 
 
* Gebruikers zijn belanghebbenden. Als het interne gebruikers zijn (zoals bij mijn huidige coachingsopdracht), dan is het zeker nuttig hen uit te nodigen voor de Sprint Review. 
 

5. Na de Sprint Review wordt het nieuwe product Increment vrijwel nooit in productie genomen 

Feedback tijdens de Sprint Review is belangrijk, maar de beste feedback krijg je van gebruikers als ze het product Increment daadwerkelijk in de praktijk gaan gebruiken. Voor de beste feedback moet het product Increment dus regelmatig in productie worden genomen. 

Dat dit vaak mis gaat heb ik jaren geleden bij mijn vorige werkgever gemerkt bij een opdracht voor een telecombedrijf. Ik werd onderdeel van een Ontwikkelteam dat al een jaar aan een app werkte. Op mijn eerste werkdag kreeg ik de app op mijn telefoon, dat zag er goed uit dus ik vroeg hoeveel gebruikers er waren. Mijn collega’s keken me aan alsof ze water zagen branden. De app was nog niet perfect, dus stond nog zeker niet live! Een jaar later eindigde mijn opdracht en waren we net in productie. Een jaar later is de stekker eruit getrokken: er bleek geen markt voor de app. Ik denk niet dat de managers daar onderstaande video van Eric Ries over het concept Minimal Viable Product kenden. 

Het is overigens aan de Product Owner om te bepalen wel of niet te releasen: 

Ontwikkelteams leveren elke Sprint een Increment van product functionaliteit. Dit increment is bruikbaar, zodat een Product Owner kan besluiten dit onmiddellijk te releasen/vrij te geven. 

De volgende keer gaan we verder met SM pitfalls bij de Sprint Retrospective. 

Heb je nu vragen over, of wil je doorpraten over een van bovenstaande pitfalls 
Laat dan een berichtje achter onder de LinkedIn post van deze blog, of bel 030 - 20 20 833. 

Stefan Kennedie


Stefan is een enthousiaste Scrum en Agile consultant en trainer die veel ervaring heeft in het trainen en coachen van professionals voor wie Agile en Scrum nieuw zijn. Hij heeft uitgebreide ervaring in het toepassen van Scrum bij organisaties buiten het IT-domein.

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 4

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint Review.

  Lees verder
 • Opleiding toegelicht - Advanced Scrum Master

  Onlangs heb ik samen met collega Ruud Bruls voor de tweede keer dit jaar de tweedaagse training Advanced Scrum Master gegeven. Dit is misschien wel de leukste training die ik bij cibit academy geef.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar scrum masters intrappen - Deel 3

  Een dagelijks terugkerend ritueel, de Daily Scrum. Een zeer waardevol moment mits het goed wordt gefaciliteerd.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 5

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint Retrospective.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 2

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls bij de Sprint Planning.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 1

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls bij de Product Backlog.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 4

  Help je Ontwikkelteam om de Sprint goed uit te voeren. Als Scrum Master moet je veel dingen doen, maar soms ook dingen laten.

  Lees verder
 • Veel voorkomende Pitfalls waar Product Owners in trappen - Deel 3

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is wel ingewikkeld. Er zijn vele valkuilen voor de Product Owner. Pitfalls tijdens de Sprint.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 6

  Tips voor de scrum master om de Sprint Retrospective goed te begeleiden.

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters in trappen – Deel 1

  De regels van Scrum zijn niet ingewikkeld, ze staan uitgelegd in de Scrum Guide, een document van 21 pagina’s. Scrum op een juiste manier uitvoeren is echter een stuk lastiger. 

  Lees verder
 • Veel voorkomende pitfalls waar Scrum Masters intrappen - Deel 2

  Hoe zorg je ervoor dat je als Scrum Master de Sprint Planning goed onder controle houdt?

  Lees verder
 • Agile buiten de IT wereld

  De term Agile komt uit wereld van de software ontwikkeling, maar het gedachtegoed is de IT inmiddels ontgroeid blogt Stefan Kennedie. Waar wordt agility inmiddels toegepast? Is dat alleen in ons werkende leven, of ook al daarbuiten?

  Lees verder
 • Wat moet ik als de Product Owner weten over de veranderingen in de Scrum Guide?

  Op 18 november 2020 is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen.

  Lees verder
 • Scrum Guide - 2020 update

  Op 18 november is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen. 

  Lees verder
 • Wat moet ik als de Scrum Master weten over de veranderingen in de Scrum Guide?

  Op 18 november is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen.

  Lees verder

Cookies op de website van Cibit

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren, analytische cookies
waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten en cookies van derden voor het weergeven van emdeded
media (YouTube en GoogleMaps) Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren:

Meer informatie