Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 1) - 'Value Stream'

SAFe heet voortaan ‘SAFe 4.0 for Lean Software and Systems Engineering’. Het raamwerk heeft nu de intentie om het innoveren en onderhouden van zowel software voor bedrijfsprocessen, als zogenaamde cyber-fysische systemen, te ondersteunen. Cyber-fysische systemen zijn combinaties van software met hardware. Denk bijvoorbeeld aan de software in mobiele zendmasten, Internet of Things, software in auto’s, vliegtuigen, etc.

Uitbreiding of verduidelijking?

Agile-puristen gebruiken deze uitbreiding als argument om te zeggen dat SAFe steeds minder de Agile-principes representeert, en steeds meer voorschrijvend wordt en niet empirisch genoeg zou zijn.Ik ben het daar totaal niet mee eens. Ten eerste is het geen uitbreiding van het framework, maar een verduidelijking. Er wordt nu een laag gevisualiseerd die er altijd al in zat, zeker in versie 3.0. Alleen werd die laag nog niet gevisualiseerd. Nu dat, ter verduidelijking, wel wordt gedaan, valt iedereen (niet gehinderd door inhoudelijke kennis) er ineens overheen.

safe4-600
In de 3.0 versie werd op portfolioniveau al in het klein gevisualiseerd dat er ‘value streams’ waren met 1 of meer ‘release trains’. In de 3.0 training legde ik altijd al uit dat er 4 lagen in een hiërarchie zijn met drie verhoudingen:

 • 1 corporate portfolio op N ‘value streams’
 • 1 ‘Value Stream op N Release trains
 • 1 Release train op N teams

Wat wel nieuw is dat met het visualiseren van deze laag in de mogelijke hiërarchie tevens een nieuw requirementstype is gedefinieerd, met een bijbehorende backlog:de ‘Capability’ in de ‘Value Stream backlog’. Het moge duidelijk zijn dat dit puur bedoeld is voor zeer grote bedrijven en voor grote, modulair opgezette producten. Denk hierbij aan een Tesla met diverse systemen voor navigatie, motormanagement, mediamanagement, autopilot, battery management, etc. Of een Airbus 380, of een groot ERP systeem met vele modules.

car-case-350_1

Voor de Tesla zou een Epic kunnen zijn:
‘As Tesla driver I want to move from A to B in the most convenient and reliable way, so I can focus on more important things than driving’.

De Capability zou kunnen zijn:
‘As Tesla driver I want the car to drive automatically, so I can read the paper on my way to work’

Features zouden kunnen zijn:

 1. ‘As Tesla driver I want lane assist, so I will not crash when I fall asleep’.
 2. ‘As Tesla driver I want park assist, so I can perfectly backwards park my car without causing damage to other cars’.
 3. ‘As Tesla driver I want break assist, so I will not crash into a car in a sudden distress situation’

Story onder Feature 1 zou kunnen zijn:

‘As Tesla driver I want the car to detect the sides of the lane I am driving in, so the car can respond to this’

Nieuwe rollen

Ook nieuw zijn een aantal rollen op deze laag. Ook hier zijn de agile puristen niet over te spreken. “Waarom weer extra rolnamen? Dan gaan mensen in grote organisaties hun functies op die veelheid aan rolnamen gaan ‘plakken en mappen’?”. Dat staat inderdaad op gespannen voet met een platte organisatie, iets wat de bedoeling is van agile in de keten. Ik ben het eens met deze angst. Maar daar ben je als Agile coach altijd bij vind ik. Het heten niet voor niets ‘ROLNAMEN’. Dus 1 persoon zou in theorie meerdere rollen op zich kunnen nemen. Al zijn sommige combinaties weer niet zo gewenst. Verder kun je het framework schalen naar behoefte, dus lagen weglaten naar behoefte.

De nieuwe rollen zijn:

 1. Value Stream Engineer
  De ‘Value Stream Engineer’ is identiek aan de ‘Release Train Engineer’ op program niveau (ik zou die ‘Program Increment Engineer’ hebben genoemd, omdat de verwarring vaak is dat deze rol over de releases gaat, maar dat is niet zo, hij faciliteert het ritme van de trein). Je zou ook kunnen zeggen dat dat gewoon allemaal Scrum Masters zijn, zoals LeSS ook voorstelt. Vind ik ook prima. Maar in SAFe kiezen ze ervoor het andere namen te geven. ‘What’s in a name’ zeg ik dan.
 2. Solution Architect / Engineering
  De Solution Architect, of Engineering als rol overziet de gehele solution, het product. Deze rol is vergelijkbaar met de System Architect op Program niveau weer. Ook daar vormt de architect een belangrijke rol als sparring partner van de Product Manager. Hier dus samen met de Solution Manager als rol.
 3. Solution Management
  Solution Management is het equivalent van Product Management op Program niveau weer. Ook hier zou je kunnen zeggen het zijn allemaal Product Owners, noem ze dan ook zo. Ik kom meerdere vormen van hiërarchische naamgeving tegen als het om scaling agile gaat. Wat te denken van operationeel, tactisch en strategisch Product Owner? Wederom, ‘What’s in a name’. Als je maar weet wat er wordt bedoeld, en het verwachtingen management bij de klant goed doet.
  In de ideale situatie wil je de organisatie natuurlijk zo plat hebben dat er slechts sprake is van 1 laag, en 1 Product Owner. Dus Business vertegenwoordigd door Product Owner, die 1 op 1 inhoudelijk een bouwteam aanstuurt. Dat is ideaal, maar voor sommige grote geïntegreerde producten of business processen moet je meer doen. Alles met boerenverstand blijven doen dus.
 4. Customer
  Alle toevoegingen en aanpassingen ten opzichte van versie 3.0 zijn ingegeven vanuit klanten en organisaties die SAFe hebben geadopteerd. De samenstellers van het framework doen niet anders dan luisteren naar de markt, en terug inbrengen van ‘best practices’ vanuit bestaande implementaties. Zo is ook de Customer als rol erbij gekomen. Deze ontbrak in het geheel in eerdere versies (en daar deden we het toch voor..;-)). Deze kan uiteenvallen in een interne klant, bij het aanpassen van de bedrijfsprocessen binnen 1 bedrijf (de directe klant), en de externe klant, bij het realiseren van standaard oplossingen zoals een ERP suite (indirecte klant). Het is altijd belangrijk om de klant in beeld te hebben, en vooral ook de context waarin de oplossing voor die klant gaat werken. Vandaar dat ook ‘Solution’ en ‘Solution Context’ hier worden genoemd.

Inklappen/uitklappen en de schaalbaarheid

Wat je nu ziet als je naar de website http://www.scaledagileframework.com/ navigeert is, dat je de nieuwe toegevoegde laag kunt ‘in en uitklappen’. Als je inklapt, verschijnt de oude 3.0 versie.

Hierbij smelten de requirements typen ‘Capability’ en ‘Feature’ samen, en wordt slechts het type ‘Feature’ nog maar gebruikt in een Program backlog. Analoog weer aan versie 3.0.

Als je nu deel uitmaakt van een kleine tot middelgrote organisatie, en je kijkt naar de uitgeklapte versie, klap hem snel weer dicht. Want de uitgeklapte versie zal alleen bij zeer grote ondernemingen en producten gebruikt gaan worden. Ik heb voor een bedrijf met een R&D-afdeling van 120 man 4 releasetreinen van 30 personen gerealiseerd. Hierbij zijn alleen de program -en teamlaag geïmplementeerd.

Lees de hiërarchie die ik vooraan in deze blog noem. Je kunt het framework op en afschalen zover als je wil. Je moet het op maat maken per organisatie, en zelfs per organisatie onderdeel. Dus voorkom dat je dogmatisch dit model 1-op-1 probeert te plotten op je organisatie!


Geïnteresseerd in meer kennis over SAFe? Volg de opleiding Leading SAFe ®4.0

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • SAFe een verkapte waterval? Echt niet!

  Erik Borgers blogt: "SAFe roept naar mijn ervaring regelmatig emotie op. Een terugkerend verwijt is dat het eigenlijk 'verkapte waterval' is."

  Lees verder
 • Het fysieke Kanban of Scrum bord

  Is er in een wereld met verregaande automatisering nog wel ruimte voor fysieke Kanban of Scrum borden? Dat is een vraag die ik mij regelmatig stel.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 2) - 'Solution intent’

  In dit tweede deel van mijn serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreek ik een voor mij ondergeschoven kindje in agile: ‘Solution intent’.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 3) - Meer flexibiliteit met het 'Spanning palette'

  Brian Teunissen vertelt over het palet aan resources en items binnen SAFe die niet aan één team kunnen worden toegewezen.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 4) - Kanban op alle lagen

  De definitie van Kanban uit wikipedia luidt: Kanban (van het Japanse kan ‘visueel’ en ban ‘kaart of bord’) is een concept gebruikt in lean manufacturing en just-in-timeproductie.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 6) - Foundation layer

  SAFe 4.0 leunt op fundamenten zoals Lean and agile leaders en Communities of Practice, maar ook Core values en SAFe principles. Brian Teunissen licht deze toe.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 7) - Multiple portfolio’s

  In het 7e en laatste deel van de serie blogs over SAFe 4.0 gaat hij in op "Multiple portfolio’s". Een nauwelijks te vinden, maar significante aanvulling op het framework.

  Lees verder
 • Maak kennis met SAMM

  inspearit heeft samen met de Belastingdienst SAMM ontwikkeld.

  Lees verder
 • Eet je eigen hondenvoer!

  Eén van mijn principes luidt: Pas een agile werkwijze toe bij het implementeren van agile werkwijzen. "Ja, logisch toch?" zullen de meeste agilisten denken. Maar probeer dat maar eens vol te houden bij grootscheepse implementaties bij traditioneel aangestuurde organisaties. Toch loont het om de verandering zo snel mogelijk agile aan te pakken.

  Lees verder
 • De zwaluw die wél zomer maakt

  ‘Agile werken’ en ‘Scrummen’ worden steeds breder in de organisatie toegepast. Dat leidt tot doelgerichte zelforganisatie die berust op autonomie, meesterschap en zingeving.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 5) - Onderscheid ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’

  In dit 5e deel van een serie blogs over SAFe 4.0 laat ik zien dat er nu beter onderscheid wordt gemaakt tussen de ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’ value stream.

  Lees verder
 • Eerste antipatronen bij Scaling Agile

  Brian Teunissen vertelt over hoe in de praktijk de voordelen van SAFe worden ondermijnd door drie grote antipatronen.

  Lees verder
 • De Agile Architectuur Pizza

  Als agile architectuurcoach is er voor mij niets leukers om mensen met agile Frameworks te leren werken en daartoe soms diepgaande discussies te voeren over WIP limieten en WSJF-en.

  Lees verder
 • Hoe Agile en Security hand in hand gaan

  Beveiliging en agile ontwikkeling kunnen wél hand in hand gaan en vertrouwen geven dat producten naast functionaliteit ook veiligheid bieden

  Lees verder
 • Autorisaties binnen agile teams

  Michiel Broekhuijsen blogt over een oplossing voor dit veelgehoorde pijnpunt.

  Lees verder
 • Jongen, ben jij wel bang genoeg?

  Eric Nieuwland blogt: "Informatiebeveiligers zijn soms lastige zeurkousen. Uit angst voor incidenten zeggen ze al 'nee' voor ze begrijpen wat je wilt. Dat kan anders."

  Lees verder
 • De taaie kant van Scaling Agile

  Agile organisatiebreed implementeren is een hele kluif. Brian Teunissen raadt iedereen die van start gaat met het opschalen van Agile aan om zich vooral ook te verdiepen in verandermanagement.

  Lees verder
 • Scaling Agile, van trend naar gevestigde orde

  Blog van Brian Teunissen met zijn visie op de agile trend en de verschillende scaling frameworks

  Lees verder
 • ​Informatiebeveiliging versus Privacymanagement, wie wint de slag?

  In dit (gratis) event zullen de tegenstellingen tussen privacy - en informatiebeveiligingsmanagement onder een vergrootglas worden gelegd.

  Lees verder
 • 5 tips om je agile transformatie te laten mislukken

  In deze blog een vijftal concrete tips om de kans op een geslaagde agile transformatie flink te verkleinen of vertragen. Tip: stuur deze blog door naar je grootste concurrent! Of lees 'm zelf nog eens na voor alle zekerheid...

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vierde ontwikkelingsfase

  Ditmaal beschrijft Brian Teunissen de vierde ontwikkelfase om van Scrum team tot Agile organisatie te komen.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vijfde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen blogt over de laatste van de vijf ontwikkelingsfasen om van Scrum team door te groeien naar een Agile organisatie.

  Lees verder
 • Pak die banaan!

  Blog van Brian Teunissen over het veel eenvoudiger budgetteren bij scaling agile.

  Lees verder
 • Melk produceren of poepscheppen

  Blog van Brian Teunissen over de productiviteit van Agile teams.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - eerste ontwikkelingsfase

  In een serie van 5 blogs gaat Brian Teunissen in op de ontwikkelingsfasen waarmee een (organisatie)structuur zich aan kan passen aan een agile werkwijze.

  Lees verder
 • Paradigmaverschuivingen bij Scaling Agile

  Brian Teunissen: In deze blog geef ik een overzicht van paradigma verschuivingen die een organisatie door moet bij het opschalen van agile werken

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - derde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen vertelt over ontwikkelingsfase 3: fysieke product of domein afdelingen, al dan niet aangevuld met Operations.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - tweede ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen beschrijft Agile ontwikkelingsfase 2: virtuele product teams over functie afdelingen heen.

  Lees verder
 • Is Agile werken voorspelbaar?

  Is Agile werken voorspelbaar? "Ja en nee", vindt Brian Teunissen.

  Lees verder
 • Luitenant Borgers

  Alhoewel je het uit de titel waarschijnlijk niet direct zult halen, deze blog gaat 'dus' over het schalen van Agile teams. De volhardend lezer beloon ik met concrete ideeën hoe mensen aan te zetten om een goed lopend team van teams te vormen.

  Lees verder
 • Ga goed voorbereid 2017 in!

  Ga goed voorbereid 2017 in! Je ontvangt nu nl. 17% korting op alle opleidingen die nog in 2016 gepland staan.

  Lees verder
 • Privacy

  Toen mijn grootmoeder mijn vader kwam inschrijven bij de burgerlijke stand, werd zijn achternaam voorgoed veranderd vanwege een defecte typemachine. De letter "Y" deed het niet meer, waarop de beste ambtenaar (behulpzaam als hij was) de letters "IJ" in plaats daarvan gebruikte (je hoort het verschil toch niet). Daarmee werd figuurlijk gezien een streep gezet door mijn familie stamboom.

  Lees verder
 • Het architectentheekransje

  Hier volgt een sprookje over een kennisgroep van architecten. Je kent ze wel, die clubjes die eens in de tijd bijeenkomen om gezamenlijke visies, strategieën en concrete doelen te definiëren en dan uit elkaar gaan om van alles te realiseren. Dit verhaal vertelt over hun Ups en Downs. Totdat ze samen nieuwe manieren van werken ontdekten. Herken je zaken? Doe er je voordeel mee!

  Lees verder
 • Vertrouwen: noodzakelijk bij informatiebeveiliging en cloud computing

  Informatiebeveiligers nemen op basis van risico's maatregelen het (bedrijfs)proces. Maar dat loopt spaak bij het uitbesteden naar de cloud. Hoe gaan we dit aanpakken?

  Lees verder
 • Security & DevOps: toekomstmuziek?

  Michiel Broekhuijsen wil je meenemen op een reis naar de nabije toekomst. We bezoeken een organisatie waarbij ontwikkeling, security en operations (z.g. DevSecOps) volledig zijn geïntegreerd...

  Lees verder
 • 10 eenvoudige verbetervoorstellen voor Agile architectenteams

  Ben je architect en doe je (in teamverband) voorbereidend werk voor één of meer Scrum ontwikkelteams? Hierbij 10 concrete tips die jou en je architectenteam verder helpen te verbeteren.

  Lees verder
 • Het "Juniper effect"

  Op 21 december 2015 liet Juniper (leverancier van o.a. firewall producten) weten dat ze ongeautoriseerde code hebben ontdekt, die door kwaadwillende als een backdoor kunnen worden gebruikt. Het is mogelijk dat via backdoor om versleutelde VPN verbindingen af te luisteren en/of toegang te krijgen de firewall een SSH verbinding te krijgen door middel van een ingebakken wachtwoord.


  Lees verder
 • De Agile Architect: de ultieme klimgeit?

  Agile werken lijkt voor de IT eerder regel dan uitzondering te worden. Maar bedreigen die "agile teams" het zo zorgvuldig door enterprise architecten bewaakte gedachtengoed niet? Hoe zorgen architecten ervoor dat de uiteindelijke architectuurdoelen anno 2013 geborgd blijven? In deze blog wil ik daar mijn inzichten met u over delen.

  Lees verder
 • TOGAF: radioactief materiaal voor organisaties?

  Ik geef al jaren les in TOGAF en dat kent een interessant aanvangspatroon. Op de eerste dag kom ik binnen met een hele grote doos met die vuistdikke TOGAF boeken.

  Lees verder
 • Rokjesdag voor architecten

  Waar gebeurd. Aan een door mij onlangs gegeven training voor architecten nam zowaar een vrouw deel. In mijn praktijk is dat behoorlijk zeldzaam! Gedurende de lunch dacht ik: daar wil ik wel iets meer van weten. We raakten aan de praat en ik vroeg naar haar rol.

  Lees verder
 • Round Table Scaling Agile zeer succesvol

  Op 5 oktober jl. vond op het landgoed ‘Zonheuvel’ een Round Table plaats met als thema: ‘Scaling Agile: Boardroom besluit of IT feestje?” O.l.v. Marco de Jong en Brian Teunissen werd deze vraag bediscussieerd door 16 genodigden van uiteenlopende organisaties.

  Lees verder
 • Scrum voor informatiemanagement: 5 hindernissen om te overkomen

  Ik coach informatiemanagement om Scrum te gebruiken. De verschillende rollen hebben elkaar veel te bieden en samen kunnen ze fantastische producten maken. De praktijk is echter weerbarstig. Wat zijn typische belemmeringen en wat doe je er tegen?

  Lees verder
 • Agile transformatie: het slechten van de grenzen

  "De agile en digital coaches en consultants van inspearit helpen de huidige grenzen aan agility te slechten en deze tot enablers te maken. Wij maken bij onze klanten aan den lijve mee wat het betekent om een organisatie te veranderen", blogt Sandra Schreppers.

  Lees verder
 • ​Agile Assessments: heaven or hell?

  Erik Borgers vertelt in zijn blog hoe een agile assessment best ingewikkeld kan zijn als je écht iets aan de resultaten wilt hebben.

  Lees verder
 • Op weg naar een High Performance Overheid

  Op initiatief van projectmanagers van UWV, de Belastingdienst, DUO en I-Interim Rijk werd op 10 mei jl. het seminar ‘op weg naar een High Performance Overheid’ gehouden voor medewerkers van de overheid.


  Lees verder
 • Faalangst-cultuur

  Gaat Agile tot een teleurstelling leiden als het organisaties niet lukt om hun faalangst-cultuur om te buigen?

  Lees verder
 • Werken Agile teams ook internationaal?

  Erik Borgers Blogt: Het toepassen van agile is vaak een stuk lastiger in grote internationale organisaties.Voor mij gaat het echt te ver als de globalisering dwars door teams gaat lopen.

  Lees verder
 • LeSS principes leggen de basis voor het Scaled Agile Model bij de Nationale Politie

  inspearit heeft samen met de Nationale Politie een agile samenwerkingsmodel ontwikkeld gericht op snelheid en wendbaarheid in een continue verbetercyclus.

  Lees verder
 • Aankondiging nieuwe cursussen Privacy en persoonsgegevens

  Om de ‘nieuwe’ Europese verordening gegevensbescherming (AVG) te kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk bieden we binnenkort twee nieuwe cursussen.

  Lees verder
 • De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op, maar...

  De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op! Maar ben je werkzoekend en wil je je carrière vervolgen in de IT en heb je net misgegrepen? Wij helpen je toch graag verder.

  Lees verder
 • In the cloud we trust?

  Het nieuws dat de zgn. Safe Harbor Agreement door het Europese hof ongeldig is verklaard heeft voor een ware schokgolf gezorgd in de privacy- en informatiebeveiligingswereld.

  Lees verder
 • Round Table “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”

  Op donderdag 29 juni vond in Kasteel Sterkenburg een geslaagde Round Table discussie plaats rondom het thema “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”.

  Lees verder
 • Kerstwensboom

  December is dé maand om stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te blikken op de toekomst. Maar ook om iets bijzonders te doen voor een ander. Wie in jouw omgeving wil jij verrassen met een opleiding naar keuze bij cibit academy?

  Lees verder
 • Digital Transformation en Business Analyse

  inspearit sponsorde het IIBA jaarcongres 2017. Het werd afgelopen dinsdag 14 november een goed bezochte en interessante bijeenkomst. Het thema: ‘Digital Transformation en Business Analyse’. Het vraagstuk werd door de sprekers uit verschillende invalshoeken belicht. 

  Lees verder
 • (ISC)² vernieuwt CISSP examen

  Belangrijk nieuws voor iedereen die aan het leren is voor het (ISC)² CISSP examen. Lees verder.

  Lees verder
 • cibit academy steunt stichting Edukans

  Het afgelopen jaar hebben we veel porisitieve ervaringen binnen gekregen en gemiddeld scoren we een 8,6! Voor elke ervaring doneren wij net als springest €1 euro aan stichting Edukans!

  Lees verder
 • Paasactie

  Paasactie!  We hebben goed nieuws voor iedereen die zich wil versterken met een opleiding of cursus van cibit academy. 

  .

  Lees verder
 • MOOC - Agile4All (For free)

  In the coming weeks we will offer several MOOC modules around Agile4All. These modules are created in the innovative learning platform "Curatr", which is based on modern learning principles, such as content creation, gamification, and social learning.

  Lees verder