In dit 6e deel van een serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreek ik de 'Foundation layer'.
Wat is de 'Foundation layer'?
De SAFe organisatie had altijd al een aantal zaken benoemd die niet direct in de plaat getekend konden worden. Zie het als een soort 'meta' onderwerpen. Deze waren her en der verspreid op de website van SAFe wel te vinden, en werden ook met de 'Leading SAFe' training in meer of mindere mate behandeld.Om deze 'meta' onderwerpen een duidelijkere en meer zichtbare plaats te geven heeft het SAFe team de 'foundation layer' bedacht. De donkergrijze laag die nu onder de SAFe plaat ligt.
Ik zal de onderwerpen die hierop worden belicht elk kort bespreken. Meer erover is vanzelfsprekend te vinden op de site zelf.
1. Lean and agile leaders
'Lean and agile leaders' heeft natuurlijk betrekking op het leiderschap dat noodzakelijk is om de verandering te leiden. Zonder dat het management de juiste vragen gaat stellen (dus niet meer: 'Wat is de uitputting van je budget?', maar: 'Wat is de velocity van de release trein?') gaan het gedrag en de werkwijze van de medewerkers niet veranderen. Ook het creëren van omstandigheden waarbinnen medewerkers zich veilig voelen en fouten mogen maken en mogen experimenteren is belangrijk. Het basement van de Lean Tempel staat niet voor niets voor leiderschap. Deze vormt letterlijk de basis voor elke lean en agile verandering. In mijn ervaring is dit ook de grootste uitdaging bij de meeste implementatietrajecten. Het management denkt te snel dat het gaat om de zoveelste systeemontwikkelmethodiek. Al krijg ik wel steeds meer managers in de trainingen, een positieve ontwikkeling! Zie voor verdere informatie de SAFe website, of de Leading SAFe training.
2. Communities of Practice
'Communities of Practice' zijn vakgroepen of vak pools, in het spotify model ook wel 'guilds' genoemd. Met het kantelen van organisaties (bij scaling agile), van functionele indeling naar een business georiënteerde indeling, komt de focus op domein en dus business kennis te liggen, en loopt de vakkennis het risico om versplinterd te worden. Daarom is het belangrijk dat vakgroepen worden gestimuleerd om de vakkennis te blijven borgen. Bekend zijn natuurlijk vakgroepen voor professionals als testers, engineers, projectmanagers, ontwerpers, architecten. Maar ook vakgroepen voor Scrum Masters en Product Owners zijn in de nieuwe situatie onontbeerlijk.
3. Core values
De vier core values van SAFe zijn:
- Code quality
Code kwaliteit is geen specifiek agile onderwerp. Het was altijd al onderwerp van gesprek in software fabrieken bijvoorbeeld. Enige is dat management vaak de noodzaak van investeren in code kwaliteit niet ziet. Mede omdat zij zelf geen kennis hebben/hadden van de IT life cycle. Maar wederom stelt het SAFe framework hier eisen aan. Een uitspraak is wel: 'You can't scale crappy code'. En dat klopt. Het feit dat we het liefst met feature teams willen werken wordt belemmerd door de enorme technische schuld die in de IT-landschappen zit. Slechte code leidt tot productieproblemen en slechtere onderhoudbaarheid, schaalbaarheid, testbaarheid, performance, etc. En dat op zijn beurt leidt weer tot brandjes-blus-culturen waardoor teams niet goed voorspelbaar kunnen worden. En die voorspelbaarheid is nu juist weer een vereiste voor het behalen van positieve resultaten door implementatie van agile en lean principes, Scrum en SAFe wat mij betreft. - Transparancy
Transparantie staat voor het zicht dat alle teams in een domein (value stream, release trein) dienen te hebben op de werkvoorraad. Lees hier de items in alle backlogs, en de prioritering en de status ervan. - Alignment
Alignment wordt binnen een release trein bereikt door met name 3 events:
• De PI planning (big room planning waarin iedereen dezelfde context en business visie meekrijgt)
• Scrum of Scrums (twee wekelijks de voortgang bespreken voor het program board, analoog aan de daily stand-up op team niveau)
• System en PI demo's (Als feedback loop naar de business met geïntegreerde producten) - Program execution
Focus ligt in het Scaled Agile Framework op zo kort cyclisch mogelijk produceren van werkende en geïntegreerde en geteste oplossingen door release treinen (teams van teams). Ergo, het produceren van business waarde. Om dit op een efficiënte manier te doen vergt het totale samenstel van waarden zoals door SAFe beschreven op de onderste twee niveaus: Team en Programma niveau. Dit betekent dat zowel de goede practices uit XP (Extreme Programming) als de practices van Scrum, en bijvoorbeeld de agile en lean principes van continue verbeteren goed dienen te worden toegepast. Dit vergt in de praktijk vaak een grote uitdaging voor klassiek georiënteerde organisaties die wellicht die kwaliteit wel nastreefden, maar nooit in de praktijk konden brengen.
4. Lean and agile mindset
De 'Lean and agile mindset' slaat op de lean principes zoals door de gehele lean tempel gevisualiseerd, samen met het manifesto voor agile software development. Deze twee zie je ook in het klein als icoontjes op de foundation layer staan.
5. SAFe principles
De SAFe principes slaat op de 9 principes die SAFe met name uit het boek van Donald Reinertsen heeft geëxtraheerd: 'Principles of Product Development flow'. Ik som ze hier op, maar voor uitwerking en uitleg verwijs ik naar de website, of de Leading SAFe training, of het genoemde boek.
- Take an economic view
- Apply systems thinking
- Assume variability; Preserve options
- Build incrementally with fast, integrated learning cycles
- Base milestones on objective evaluations of working systems
- Visualize and limit WIP, reduce batch sizes, and manage queue lengths
- Apply cadence, synchronize with cross domain planning
- Unlock the intrinsic motivation of knowledge workers
- Decentralize decision making
6. Implementing 1 2 3
'Implementing 1 2 3' verwijst naar de implementatie strategie die SAFe voorstaat. Het zijn drie stappen:
- Leid SPC's op
- Train al het management
- Stel een (pilot) release trein samen, train de teams, en start de release trein met een PI planning event
In mijn ervaring is dit wat kort door de bocht. Het is afhankelijk van de situatie die je aantreft of je radicaal aan de slag kunt of meer kleine stapjes moet zetten. Weerstanden en omstandigheden kunnen een transitie een aardig onvoorspelbaar karakter geven. Om die reden volgen wij bij inspearit de aanpak van agile implementeren van agile. Zie hiervoor de aanpak op onze website.
- Blog SAFe 4.0 deel 1: De 'Value stream' laag
- Blog SAFe 4.0 deel 2: Solution intent
- Blog SAFe 4.0 deel 3: meer flexibiliteit met het 'Spanning Palette'
- Blog SAFe 4.0 deel 4: Kanban op alle lagen
- Blog SAFe 4.0 deel 5: Beter onderscheid tussen operation value stream en IT life cycle value stream
- Blog SAFe 4.0 deel 6: De 'foundation layer'
- Blog SAFe 4.0 deel 7: Multi portfolio's
Geïnteresseerd in meer kennis over SAFe? Volg de opleiding Leading SAFe ®4.0