In dit 7e deel van een serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreken we ‘Multiple portfolio’s’.
Het is bijna niet te vinden op de website. Toch is er sprake van een significante aanvulling op het framework. Als je klikt op ‘Portfolio’ rechts op de plaat (op de krul van het papier), dan vind je het - ‘Portfolio level abstract’.
In de eerste alinea onderaan vind je de stelling: ‘In the large enterprise there may be multiple such portfolios’.
Wat betekent dit?
In grote bedrijven met meerdere domeinen waarbinnen honderden medewerkers werken en er sprake is van meerdere release treinen binnen een domein of value stream, is er de mogelijkheid om een portfolio op te zetten voor het domein specifiek.
Bijvoorbeeld, binnen een verzekeringsmaatschappij heeft het domein Schade een eigen portfolio. Omdat het domein bestaat uit sub value streams voor schade aan auto’s, gebouwen etc. Het is zo groot dat het een eigen portfoliolaag rechtvaardigt.
Wat gebeurt er?
Binnen een ‘lokale’ portfoliolaag worden de zogenaamde ‘cross domain’ Epics (of capabilities als je dat requirements type ook gebruikt) vertaald naar zogenaamde Program Epics. Dus voor dat domein specifieke Epics. Voorbeeld: begin 2015 moesten de verzekeringsmaatschappijen de wet doorvoeren dat tussenpersonen geen provisie meer mochten ontvangen.
Corporate of cross domain Epic zou dan zijn:
'Als verzekeringsmaatschappij x willen we de consequenties die de wet “Stopzetten verstrekken provisie aan tussenpersonen” met zich meebrengt inbedden in onze business processen opdat we per 1 januari 2015 aan die wet voldoen’.
Program Epic voor domein schade zou dan kunnen zijn:
‘Als domein Schade binnen verzekeringsmaatschappij x willen we de consequenties die de wet “Stopzetten verstrekken provisie aan tussenpersonen” met zich meebrengt inbedden in onze business processen opdat we per 1 januari 2015 aan die wet voldoen’.
Dit lijkt vrijwel geen verschil, maar je kunt situaties bedenken dat de Program Epics al wat meer zijn toegesneden op het specifieke domein. Zeker als ze meer worden gedetailleerd vanuit de hier beschreven ‘one-liner’.
Het vervolgens ‘managen’ van die program Epics gebeurt door een portfolio team dat dedicated voor dat domein werkt en de Epics schrijft, detailleert en volgt als Epic Owners. Vanzelfsprekend door hun eigen Kanban op te zetten voor het volgen van de voortgang.
Hoe moet ik keuzes maken?
Wanneer je wel en niet een lokale portfolio laag aanbrengt is situationeel. Maar het heeft zeker te maken met schaal. Hoe groter de organisatie, hoe sneller de neiging om dit te doen. Maar de valkuil is hier ook weer, net zoals het geldt voor het gehele framework, doe dat niet te snel! Houd het eerder platter dan dogmatisch te kiezen voor een portfolio laag per domein.
De SAFe organisatie heeft het zelf als volgt gevisualiseerd:
Dus: pas in een large business zal er sprake van zijn, en dan nog optioneel. Sommige domeinen wel, en anderen niet, wederom afhankelijk van schaalgrootte, behoefte, en fase van de levenscyclus van het betreffende business product (value stream).
Serie
De complete serie bevat de volgende blogs:
- Blog SAFe 4.0 deel 1: De 'Value stream' laag
- Blog SAFe 4.0 deel 2: Solution intent
- Blog SAFe 4.0 deel 3: meer flexibiliteit met het 'Spanning Palette'
- Blog SAFe 4.0 deel 4: Kanban op alle lagen
- Blog SAFe 4.0 deel 5: Beter onderscheid tussen operation value stream en IT life cycle value stream
- Blog SAFe 4.0 deel 6: De 'foundation layer'
- Blog SAFe 4.0 deel 7: Multi portfolio's
Geïnteresseerd in meer kennis over SAFe? Volg de opleiding Leading SAFe ®4.0