Verstuur

Cursus Architectuur en agility

Agile begint een vast gegeven te worden in onze organisaties. Steeds meer IT-projecten worden agile uitgevoerd. En ook in de board room valt de term 'agile' steeds vaker want ook als totale organisatie streven we agility na. Een agile aanpak biedt veel mogelijkheden om sneller, efficiënter en met een betere kwaliteit de project- of organisatiedoelstellingen te bereiken.

Bedreiging of kans?

Binnen de agile community wordt (enterprise) architectuur vaak beschouwd als vertragend, als onnodige ballast of zelfs als anti-agile ('big design up front'). Daar zit helaas vaak een kern van waarheid in. Te vaak zien we architecten write-only documenten produceren vanuit een ivoren toren. Dat proces duurt te lang en sluit onvoldoende aan bij de behoefte van de stakeholders. Agile maakt daar een eind aan: de 'papieren architect' is niet langer acceptabel (als hij dat al ooit was). Het moet anders, en dat kan ook!Waarom kies je voor deze cursus?

 • Je leert in korte tijd wat de essentie is van de combinatie Agile en Architectuur
 • Je leert best practices en krijgt tips voor het invullen van de rol van architect (in een agile context) en het vermijden van valkuilen
 • De theorie wordt afgewisseld met op jouw praktijk toegesneden oefeningen
 • Je krijgt les van ervaren, gecertificeerde topdocenten

Doelgroep

Deze cursus richt zich op hen die willen leren hoe ze meer profijt kunnen halen uit de architectuur in een agile werkende organisatie. Enterprise architecten die kansen zien om hun kennis en ervaring beter te gelde te maken in projecten. Project architecten die denken en doen verbinden. Managers die willen begrijpen hoe architectuur en agility gecombineerd kunnen (of moeten) worden. En projectleiders, product owners, scrummasters en agile teamleden die wel weten dat architectuur belangrijk is, maar geen goede samenwerkingsmodus kunnen vinden.

Certificaat

Na het volgen van de cursus Agile en Architectuur ontvang je een certificaat van deelname.

 • Opleidingsduur 2 dagen
 • Locatie Bilthoven
 • Kosten € 1.295,00
 • Volgende startdatum 30-08-2017
 • Lestijden van 09:30 tot 17:00

Reviews

 1. Stefan Koster - Alliander

  Ik heb gekozen voor cibit academy als een van de weinige aanbieders van dit soort architectuuropleidingen. Het was een prettige afwisseling tussen de presentatie en opdrachten en er was voldoende ruimte voor input.

 • Voordelen van de combinatie agile & architectuur

  Vanuit traditionele architectuur bezien lijkt een agile aanpak in eerste instantie ondoordacht en inefficiënt. Hoe organiseer je enterprise-brede oplossingen of services wanneer projecten alleen maar korte termijn planningen kennen en zo snel mogelijk werkende producten op willen leveren?Agile is een kans om de toegevoegde waarde van architectuur te verzilveren. We weten inmiddels dat de samenhang tussen al die agile teams niet vanzelf tot stand komt. Sterker nog, er is juist meer behoefte dan ooit om richting en overzicht te hebben. Agile en architectuur kunnen een gouden combinatie zijn! Het levert juist mogelijkheden die een meer traditionele architectuur niet kent. Architectuur beslissingen kunnen op een veel kortere termijn gedemonstreerd en getoetst worden. Het risico van onrealiseerbare architecturen kan daarmee geminimaliseerd worden. Projecten kunnen eerder gebruik maken van bestaande oplossingen en worden daarmee nog efficiënter. De netto effecten van een écht agile werkende architectuurfunctie zijn: zichtbare en gewaardeerde architecten, substantieel lagere projectkosten en een architectuur die meebeweegt met de behoeften van de business. Dit vraagt er uiteraard wel om dat architectuur en agile op elkaar ingespeeld zijn. Het zijn geen werelden apart.

  Programma cursus

  De cursus bestaat uit twee dagen:

  Op Dag 1 gaan we in op de uitdagingen van architectuur en agile. We constateren dat er sprake is van een paradigma verandering, die van de architect een fundamenteel andere manier van denken en doen vraagt. We beginnen met enterprise architectuur op een agile manier te doen: andere producten, andere werkwijze, én een andere mindset.

  Op Dag 2 verleggen we de aandacht naar de software development. We focussen op bewezen werkwijzen bij het inbrengen van architectuur in teams, programma’s en op portfolio niveau. Tot slot houden we ons bezig met de vraag hoe architecten kunnen bijdragen om de transformatie naar een agile organisatie tot een succes te maken.

  In elk blok beantwoorden we de meest relevante vragen aan de hand van theorie, best practises en (veel) praktische oefeningen.

  • Lichting 1 (09:30 - 17:00):
   • woe 30 aug 2017
   • don 31 aug 2017
  • Lichting 2 (09:30 - 17:00):
   • ma 16 okt 2017
   • di 17 okt 2017
  • Lichting 3 (09:30 - 17:00):
   • di 19 dec 2017
   • woe 20 dec 2017
 • De kosten van deze opleiding bedragen:

  € 1.295,00

  Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en verder all-in, dus inclusief lesmateriaal, catering e.d.

ADVIES NODIG?

Laat je nummer achter, wij bellen je!
Of bel ons op 030 - 230 89 00

DEEL DEZE OPLEIDING

Ontdek je leerpad
Selecteer eerst een waarde