Veel organisaties werken aan agility en voor veel professionals betekent dat een veranderende invulling van hun rol. Dat is het terrein van deze, flexibel ingerichte, ‘Ontdekkingsreis’.
Een team overstijgende agile werkwijze vraagt een andere gedragsstijl en organisatieinrichting dan velen gewend zijn. Zelforganisatie vraagt een andere ‘mindset’ en omgang met afhankelijkheden. Enerzijds wordt van de scrum masters, product owners en team-/afdelingsmanagers verwacht dat ze de teams meenemen en begeleiden in het agile werken. Daarnaast speel je een rol in het wegnemen van ‘impediments’ en het aanpassen van de werkwijzen om agility op schaal gestalte te geven. Dat vraagt om andere en nieuwe kennis en vaardigheden. Daaraan wordt gewerkt in deze training, een ‘Ontdekkingsreis’ in agile werken.
Wij zien het als een gezamenlijke ‘Ontdekkingsreis’, omdat je met een duidelijk doel voor ogen relatief onbekend terrein bewandelt. Onze experts in veranderkunde, coaching en enterprise agility zijn daarbij je reisgidsen. In een traject van een kwartaal verkennen we aspecten van agile denken (mindset en cultuur), agile doen (werkwijzen en methodes) en agile worden (coaching en verandering). Wat precies aan de orde komt is afhankelijk van de leerdoelen van de groep. De training is opgebouwd rond een backlog die doorlopend aangevuld en geprioriteerd wordt, inspelend op de veranderende behoefte van jullie als deelnemers.
In deze training verdiep je je in je rol in de agile context. Door middel van het inzicht dat je krijgt in de verschillende agile rollen en werkwijzen, leer je je eigen voorkeursstijl kennen en hanteren. Je zult leren hoe je agile en veranderkundige technieken en methodes kunt toepassen om je team(s) en omgeving mee te nemen. Zo kun je de agile manier van werken naar een hoger plan tillen.
De backlog richt zich op het individu (agile mindset), team/afdeling (groepsdynamiek en zelforganisatie) en organisatie (cultuur/structuur). Ook komen agile en lean werkwijzen (scrum, kanban, gamba, refinement, retrospectie, …) aan bod. De focus in de aanpak van de training ligt op veranderen, verbeteren en leren.
Deze training bestaat uit een online deel (zoals een MOOC), waarin de theorie behandeld wordt en soms wat huiswerk zit. In de lessen gaan we vooral oefenen met het toepassen van instrumenten en technieken en zal er een verdieping op de theorie plaatsvinden.
In zes sprints van twee weken, bestaande uit een trainingsdag en een online dag (MOOC + huiswerk), wordt gewerkt aan de geprioriteerde trainingsbacklog items. Per sprint doen we een korte refinement (nieuwe items en nieuwe prioriteiten) en retrospectie (zijn we nog op de goede weg?). Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:
1. Kleur bekennen; kleurentest veranderstijlen. Wat is jouw voorkeursstijl, en van je team/afdeling en organisatie? 2. Zelfinzicht aan de hand van een gedragsstijl vragenlijst. 3. Agility factoren; randvoorwaarden voor en organisatiekenmerken van agility. Waar staat je organisatie(onderdeel)? 4. Agile organisatie inrichting, zoals portfoliomanagement, HR, governance. 5. Het activeren van verandering. Veranderaanpakken in de praktijk en methodes voor motivatie en beweging. 6. Continu leren en verbeteren door Retrospectie, Gemba, Poka Yoke, experimenteren en ‘fouten maken’. 7. Zelforganisatie en groepsdynamiek; T-shapes, multi-disciplinaire teams en interventietechnieken. 8. Leiden en meenemen van anderen; mentoring- en coaching.
Deze training is in de eerste plaats ontwikkeld voor Scrum masters, Product owners en Team-/afdelingsmanagers, die een rol spelen bij de agile manier van werken. Ook Project- en programmamanagers en Product managers kunnen leren hoe hun rol in een agile context anders in te vullen en agile teams beter te faciliteren.