​Agile Assessments: heaven or hell?


Soms neem ik op verzoek van het management assessments af onder hun agile teams. Het management wil dan graag weten hoe het er voorstaat, want er is het vermoeden dat het nog flink beter kan of moet. Dus graag een ‘nul-meting’ met een duidelijke schaal en aanbevelingen en van daaruit de verbetering inzetten. En vooral iets neutraals, gedaan door externe consultants, zodat er niet teveel politiek bij zou kunnen komen.

“I kissed a girl and i liked it”

Enige tijd geleden stond dit nummer in de download top 10 o.i.d. en ik hoor het nog regelmatig op de radio langs komen. Maar wat heel grappig is, er zijn twee varianten van dit liedje te horen. Variant één wordt gezongen door een jongen. Niks aan de hand, leuk liedje. Maar variant twee, je voelt hem al, is exact dezelfde tekst, wordt gezongen door een jonge dame! En dat is heel andere koek! Half Amerika heeft er van op zijn kop gestaan.

Het draait allemaal om wat je er mee doet

Wat ik bedoel is dat exact hetzelfde assessment in meerdere contexten iets totaal anders als resultaat kan hebben. Bijvoorbeeld:

Scenario 1 - Het management krijgt de resultaten van het assessment en vindt er wat van. Dit was dus goed of niet goed, volgens de maatstaven van de consultant. Hoe meer vakjes in het rood, hoe slechter het team. Het ene team belonen we, het andere straffen we. Want zo werkt het toch met managen? En de consultant of coach krijgt een vervolgopdracht voor de rode vakjes: doe er wat aan en zorg dat in drie maanden dat vakje groen is!

Scenario 2 - Enkel het team ontvangt de resultaten en doet daarmee wat het goed acht. Zo ontdekken ze misschien blinde vlekken (onbewust onbekwaam) of krijgen ze een bevestiging van iets dat ze eigenlijk wel wisten (bewust onbekwaam). Doe er je voordeel mee, team!

Scenario 3 - Het management én het team krijgen de resultaten en ze willen er graag met elkaar over praten. Hoe ziet het team het, hoe de manager? Hoe kan de manager het team helpen de zaken te verbeteren, met het assessment als gespreksleidraad.

Hell

Het eerste scenario is de hel voor agile teams. Ik denk dat het alleen maar averechts uitpakt. En als consultant/coach zou ik die (vervolg)opdracht niet aannemen. Ga eerst maar eens met het management in gesprek. Wel meer dan 75% kans dat je de opdracht kwijt bent, maar als je hem alsnog wel krijgt ben je de held. Er is een belangrijk kwartje gevallen, flinke winst voor deze organisatie.

Scenario twee getuigt nog niet van veel vertrouwen in elkaar, maar in ieder geval wordt het team op een volwassen, agile, manier aangesproken. Ik zeg “doen”, maar er is werk aan de winkel. Het management heeft een cruciale rol bij verbeteren en het kan zich niet afzijdig houden.

Hemel?

Scenario drie is de hemel, niet? Een assessment als ‘conversation starter’. Natuurlijk moet je als assessor ook je best doen zelf in die modus te zitten met je aanbevelingen. Dus niet “doe dit of dat” maar “bespreek eens of …, zouden jullie …”.

Kan het nog mooier? Ja het kan nog mooier, dat moet zelfs, want het ligt allemaal nog een flink tikkeltje ingewikkelder.

Shu Ha Ri

Assessments zijn bedacht door deskundigen die algemene uitspraken doen. Teams zouden ‘zo’ moeten werken, want dat hebben we heel vaak goed zien gaan of het zit in de zelf ontworpen methodiek. Je kan toch moeilijk een assessment voor elk team op maat ontwikkelen? Dan is het gedaan met het instrument en de onderliggende vergelijkbaarheid .

Maar het is juist hier dat het oppassen geblazen is. Want wie zegt dat het voor elk scrum team optimaal is elke dag maximaal vijftien minuten lang een stand-up te houden, etc. Zo bemeten we wellicht beginnende teams (Shu), maar teams die volwassener worden hebben lak aan dit soort assessments. Die zijn op het niveau Ha en Ri en lachen je vierkant uit met je default vinklijstje.

Een assessment zal dan echt de vorm van een dialoog moeten hebben. En sta er voor open dat jij als assessor ook leert van het team in plaats van enkel iets zenden andersom. Extern assessen heeft waarschijnlijk op dit HaRi niveau weinig zin. Het duurt zo lang voordat je die context snapt. Veel beter is het als teams met hun coaches en managers (ook coaches tenslotte) aan de slag gaan. Of was dat sowieso altijd al niet het beste idee?

Is alles gezegd over assessments als we ook Shuhari in ogenschouw nemen? Nee, want we kunnen nog steeds volledig de mist ingaan.

Scrummend de afgrond in

Ik maak het vaak mee: organisaties waar de teams near-perfect met Kanban of Scrum bezig zijn en dat iedereen dan denkt ‘dat het goed is’. Het doet mij denken aan lemmingen, die heel hard kunnen rennen, maar wel richting de afgrond. Je denkt misschien dat dat onzin is, omdat de Product Owner in haar wijsheid de stakeholders raadpleegt en de goede koers uitzet voor het team met de lemmingen.

Helaas. In grote organisaties staat een enkele Product Owner vaak machteloos. Hier is systeem denken nodig. Een team heeft geen visie (nou ja, vooruit, een micro visie), een organisatie hopelijk wel. Een organisatie wil ergens zijn in een aantal jaar en investeert daarin. Een team niet.

Dat gaat niet zomaar goed, dat team of die PO is niet zomaar ‘aligned’. Het gevolg: teams die alle kanten opgaan, langs elkaar heen werken of zelfs tegen elkaar strijden of tegen elkaar in werken, ongesynchroniseerd zijn, hun producten niet kunnen integreren tot een goed geheel, grotendeels zonder rationale of business case werken. Van een beetje betaalbare Enterprise Architectuur is geen sprake, het (ontwikkel)landschap ’verrommeld’. Zeg maar zoals een krottenwijk zich doorgaans ontwikkeld: zonder richting en structuur de ellende tegemoet.

Scaled Agile Maturity Model

Een methode als SAFe heeft dat heel goed begrepen. Een aantal van die systeem-denk-elementen komen hierin duidelijk terug. Teams groeperen zich rond waarde ketens, teams ‘moeten’ nu en dan synchroniseren. Managementrollen bewaken dat teams niet verworden tot zichzelf in stand houden ego’s maar nuttig blijven voor de missie. Enterprise Architectuur zorgt voor het ontwikkelen en gebruik maken van gemeenschappelijk infrastructuur en voorzieningen met gedeelde specialisten.

Een assessment dat zich richt op enkel het hard lopen van lemmingen in een team kan dus volledig de plank misslaan. Dit maakt een assessment dat wel rekening houdt met het systeem een stuk complexer. Dan moeten we heel wat vragen. Een voorbeeld van een assessment dat dit wel doet is het Scaled Agile Maturity Model dat grotendeels ontwikkeld door mijn huidige gewaardeerde collega Brian Teunissen. Dit model gebruik ik ook, met inachtneming van alle hier genoemde kanttekeningen.

Pindakaas

Dus ga je nou assessen voor die manager of niet? Het ligt complex. Misschien heeft het weinig zin, maar wat in ieder geval zin heeft is het meten van resultaat. Wat komt er uit de schoorsteen of wat voor metafoor we ook gebruiken? Een klant van mij noemde dat ooit ‘pindakaas’.

Voor teams is dat in de eerste plaats: frequent opleveren van werkende software van waarde, geaccepteerd door de beoogde klant in minimaal een realistische staging-omgeving.

En voor het systeem zijn er aanvullende metingen. SAFe geeft ook ruime invulling aan deze ‘metrics’, die met weinig moeite maar wel zo objectief mogelijk kunnen worden gemeten. Zeker de moeite waard om van dit soort metrics in te voeren want wat vind je nou echt belangrijker: rode of groene vakjes en aanbevelingen uit een assessment, of gewoon zien dat jouw systeem draait als een tierelier of dat de klad er in zit of komt?

Gemba

Ten slotte roep ik nog: Gemba. Want waarom moet die manager jou er eigenlijk bij halen? Zou hij niet zelf die werkvloer op moeten gaan? Had zij het niet allang moeten weten? Mijn advies: bespreek eens met het management wat hun tegenhoudt. Wat zien ze eigenlijk als meerwaarde in jou? Moeten zij niet aan de bak en ben jij hooguit hun coach?

Conclusie

Ik vind een assessment geen onzin, zeker niet in een Shu-situatie, maar zoals aangegeven moet het een zorvuldige conversation starter zijn. Dus je moet met het team, coaches en het management snappen wat je aan het doen bent en hoe je er mee omgaat. Klanten die niet de ruimte geven voor die discussie kun je mijn inziens beter links laten liggen.

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • SAFe een verkapte waterval? Echt niet!

  Erik Borgers blogt: "SAFe roept naar mijn ervaring regelmatig emotie op. Een terugkerend verwijt is dat het eigenlijk 'verkapte waterval' is."

  Lees verder
 • Het fysieke Kanban of Scrum bord

  Is er in een wereld met verregaande automatisering nog wel ruimte voor fysieke Kanban of Scrum borden? Dat is een vraag die ik mij regelmatig stel.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 2) - 'Solution intent’

  In dit tweede deel van mijn serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreek ik een voor mij ondergeschoven kindje in agile: ‘Solution intent’.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 3) - Meer flexibiliteit met het 'Spanning palette'

  Brian Teunissen vertelt over het palet aan resources en items binnen SAFe die niet aan één team kunnen worden toegewezen.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 4) - Kanban op alle lagen

  De definitie van Kanban uit wikipedia luidt: Kanban (van het Japanse kan ‘visueel’ en ban ‘kaart of bord’) is een concept gebruikt in lean manufacturing en just-in-timeproductie.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 6) - Foundation layer

  SAFe 4.0 leunt op fundamenten zoals Lean and agile leaders en Communities of Practice, maar ook Core values en SAFe principles. Brian Teunissen licht deze toe.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 7) - Multiple portfolio’s

  In het 7e en laatste deel van de serie blogs over SAFe 4.0 gaat hij in op "Multiple portfolio’s". Een nauwelijks te vinden, maar significante aanvulling op het framework.

  Lees verder
 • Maak kennis met SAMM

  inspearit heeft samen met de Belastingdienst SAMM ontwikkeld.

  Lees verder
 • Eet je eigen hondenvoer!

  Eén van mijn principes luidt: Pas een agile werkwijze toe bij het implementeren van agile werkwijzen. "Ja, logisch toch?" zullen de meeste agilisten denken. Maar probeer dat maar eens vol te houden bij grootscheepse implementaties bij traditioneel aangestuurde organisaties. Toch loont het om de verandering zo snel mogelijk agile aan te pakken.

  Lees verder
 • De zwaluw die wél zomer maakt

  ‘Agile werken’ en ‘Scrummen’ worden steeds breder in de organisatie toegepast. Dat leidt tot doelgerichte zelforganisatie die berust op autonomie, meesterschap en zingeving.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 5) - Onderscheid ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’

  In dit 5e deel van een serie blogs over SAFe 4.0 laat ik zien dat er nu beter onderscheid wordt gemaakt tussen de ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’ value stream.

  Lees verder
 • Eerste antipatronen bij Scaling Agile

  Brian Teunissen vertelt over hoe in de praktijk de voordelen van SAFe worden ondermijnd door drie grote antipatronen.

  Lees verder
 • De Agile Architectuur Pizza

  Als agile architectuurcoach is er voor mij niets leukers om mensen met agile Frameworks te leren werken en daartoe soms diepgaande discussies te voeren over WIP limieten en WSJF-en.

  Lees verder
 • Hoe Agile en Security hand in hand gaan

  Beveiliging en agile ontwikkeling kunnen wél hand in hand gaan en vertrouwen geven dat producten naast functionaliteit ook veiligheid bieden

  Lees verder
 • Autorisaties binnen agile teams

  Michiel Broekhuijsen blogt over een oplossing voor dit veelgehoorde pijnpunt.

  Lees verder
 • Jongen, ben jij wel bang genoeg?

  Eric Nieuwland blogt: "Informatiebeveiligers zijn soms lastige zeurkousen. Uit angst voor incidenten zeggen ze al 'nee' voor ze begrijpen wat je wilt. Dat kan anders."

  Lees verder
 • De taaie kant van Scaling Agile

  Agile organisatiebreed implementeren is een hele kluif. Brian Teunissen raadt iedereen die van start gaat met het opschalen van Agile aan om zich vooral ook te verdiepen in verandermanagement.

  Lees verder
 • Scaling Agile, van trend naar gevestigde orde

  Blog van Brian Teunissen met zijn visie op de agile trend en de verschillende scaling frameworks

  Lees verder
 • ​Informatiebeveiliging versus Privacymanagement, wie wint de slag?

  In dit (gratis) event zullen de tegenstellingen tussen privacy - en informatiebeveiligingsmanagement onder een vergrootglas worden gelegd.

  Lees verder
 • 5 tips om je agile transformatie te laten mislukken

  In deze blog een vijftal concrete tips om de kans op een geslaagde agile transformatie flink te verkleinen of vertragen. Tip: stuur deze blog door naar je grootste concurrent! Of lees 'm zelf nog eens na voor alle zekerheid...

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vierde ontwikkelingsfase

  Ditmaal beschrijft Brian Teunissen de vierde ontwikkelfase om van Scrum team tot Agile organisatie te komen.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vijfde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen blogt over de laatste van de vijf ontwikkelingsfasen om van Scrum team door te groeien naar een Agile organisatie.

  Lees verder
 • Pak die banaan!

  Blog van Brian Teunissen over het veel eenvoudiger budgetteren bij scaling agile.

  Lees verder
 • Melk produceren of poepscheppen

  Blog van Brian Teunissen over de productiviteit van Agile teams.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - eerste ontwikkelingsfase

  In een serie van 5 blogs gaat Brian Teunissen in op de ontwikkelingsfasen waarmee een (organisatie)structuur zich aan kan passen aan een agile werkwijze.

  Lees verder
 • Paradigmaverschuivingen bij Scaling Agile

  Brian Teunissen: In deze blog geef ik een overzicht van paradigma verschuivingen die een organisatie door moet bij het opschalen van agile werken

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - derde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen vertelt over ontwikkelingsfase 3: fysieke product of domein afdelingen, al dan niet aangevuld met Operations.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - tweede ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen beschrijft Agile ontwikkelingsfase 2: virtuele product teams over functie afdelingen heen.

  Lees verder
 • Is Agile werken voorspelbaar?

  Is Agile werken voorspelbaar? "Ja en nee", vindt Brian Teunissen.

  Lees verder
 • Luitenant Borgers

  Alhoewel je het uit de titel waarschijnlijk niet direct zult halen, deze blog gaat 'dus' over het schalen van Agile teams. De volhardend lezer beloon ik met concrete ideeën hoe mensen aan te zetten om een goed lopend team van teams te vormen.

  Lees verder
 • Ga goed voorbereid 2017 in!

  Ga goed voorbereid 2017 in! Je ontvangt nu nl. 17% korting op alle opleidingen die nog in 2016 gepland staan.

  Lees verder
 • Privacy

  Toen mijn grootmoeder mijn vader kwam inschrijven bij de burgerlijke stand, werd zijn achternaam voorgoed veranderd vanwege een defecte typemachine. De letter "Y" deed het niet meer, waarop de beste ambtenaar (behulpzaam als hij was) de letters "IJ" in plaats daarvan gebruikte (je hoort het verschil toch niet). Daarmee werd figuurlijk gezien een streep gezet door mijn familie stamboom.

  Lees verder
 • Het architectentheekransje

  Hier volgt een sprookje over een kennisgroep van architecten. Je kent ze wel, die clubjes die eens in de tijd bijeenkomen om gezamenlijke visies, strategieën en concrete doelen te definiëren en dan uit elkaar gaan om van alles te realiseren. Dit verhaal vertelt over hun Ups en Downs. Totdat ze samen nieuwe manieren van werken ontdekten. Herken je zaken? Doe er je voordeel mee!

  Lees verder
 • Vertrouwen: noodzakelijk bij informatiebeveiliging en cloud computing

  Informatiebeveiligers nemen op basis van risico's maatregelen het (bedrijfs)proces. Maar dat loopt spaak bij het uitbesteden naar de cloud. Hoe gaan we dit aanpakken?

  Lees verder
 • Security & DevOps: toekomstmuziek?

  Michiel Broekhuijsen wil je meenemen op een reis naar de nabije toekomst. We bezoeken een organisatie waarbij ontwikkeling, security en operations (z.g. DevSecOps) volledig zijn geïntegreerd...

  Lees verder
 • 10 eenvoudige verbetervoorstellen voor Agile architectenteams

  Ben je architect en doe je (in teamverband) voorbereidend werk voor één of meer Scrum ontwikkelteams? Hierbij 10 concrete tips die jou en je architectenteam verder helpen te verbeteren.

  Lees verder
 • Het "Juniper effect"

  Op 21 december 2015 liet Juniper (leverancier van o.a. firewall producten) weten dat ze ongeautoriseerde code hebben ontdekt, die door kwaadwillende als een backdoor kunnen worden gebruikt. Het is mogelijk dat via backdoor om versleutelde VPN verbindingen af te luisteren en/of toegang te krijgen de firewall een SSH verbinding te krijgen door middel van een ingebakken wachtwoord.


  Lees verder
 • De Agile Architect: de ultieme klimgeit?

  Agile werken lijkt voor de IT eerder regel dan uitzondering te worden. Maar bedreigen die "agile teams" het zo zorgvuldig door enterprise architecten bewaakte gedachtengoed niet? Hoe zorgen architecten ervoor dat de uiteindelijke architectuurdoelen anno 2013 geborgd blijven? In deze blog wil ik daar mijn inzichten met u over delen.

  Lees verder
 • TOGAF: radioactief materiaal voor organisaties?

  Ik geef al jaren les in TOGAF en dat kent een interessant aanvangspatroon. Op de eerste dag kom ik binnen met een hele grote doos met die vuistdikke TOGAF boeken.

  Lees verder
 • Rokjesdag voor architecten

  Waar gebeurd. Aan een door mij onlangs gegeven training voor architecten nam zowaar een vrouw deel. In mijn praktijk is dat behoorlijk zeldzaam! Gedurende de lunch dacht ik: daar wil ik wel iets meer van weten. We raakten aan de praat en ik vroeg naar haar rol.

  Lees verder
 • Round Table Scaling Agile zeer succesvol

  Op 5 oktober jl. vond op het landgoed ‘Zonheuvel’ een Round Table plaats met als thema: ‘Scaling Agile: Boardroom besluit of IT feestje?” O.l.v. Marco de Jong en Brian Teunissen werd deze vraag bediscussieerd door 16 genodigden van uiteenlopende organisaties.

  Lees verder
 • Scrum voor informatiemanagement: 5 hindernissen om te overkomen

  Ik coach informatiemanagement om Scrum te gebruiken. De verschillende rollen hebben elkaar veel te bieden en samen kunnen ze fantastische producten maken. De praktijk is echter weerbarstig. Wat zijn typische belemmeringen en wat doe je er tegen?

  Lees verder
 • Agile transformatie: het slechten van de grenzen

  "De agile en digital coaches en consultants van inspearit helpen de huidige grenzen aan agility te slechten en deze tot enablers te maken. Wij maken bij onze klanten aan den lijve mee wat het betekent om een organisatie te veranderen", blogt Sandra Schreppers.

  Lees verder
 • Op weg naar een High Performance Overheid

  Op initiatief van projectmanagers van UWV, de Belastingdienst, DUO en I-Interim Rijk werd op 10 mei jl. het seminar ‘op weg naar een High Performance Overheid’ gehouden voor medewerkers van de overheid.


  Lees verder
 • Faalangst-cultuur

  Gaat Agile tot een teleurstelling leiden als het organisaties niet lukt om hun faalangst-cultuur om te buigen?

  Lees verder
 • Werken Agile teams ook internationaal?

  Erik Borgers Blogt: Het toepassen van agile is vaak een stuk lastiger in grote internationale organisaties.Voor mij gaat het echt te ver als de globalisering dwars door teams gaat lopen.

  Lees verder
 • LeSS principes leggen de basis voor het Scaled Agile Model bij de Nationale Politie

  inspearit heeft samen met de Nationale Politie een agile samenwerkingsmodel ontwikkeld gericht op snelheid en wendbaarheid in een continue verbetercyclus.

  Lees verder
 • Aankondiging nieuwe cursussen Privacy en persoonsgegevens

  Om de ‘nieuwe’ Europese verordening gegevensbescherming (AVG) te kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk bieden we binnenkort twee nieuwe cursussen.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 1) - 'Value Stream'

  In dit 1e deel van een serie blogs over SAFe (Scaled Agile Framework) 4.0 bespreekt Brian de meest significante vernieuwing van deze versie; de 'Value Stream' laag.

  Lees verder
 • De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op, maar...

  De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op! Maar ben je werkzoekend en wil je je carrière vervolgen in de IT en heb je net misgegrepen? Wij helpen je toch graag verder.

  Lees verder
 • In the cloud we trust?

  Het nieuws dat de zgn. Safe Harbor Agreement door het Europese hof ongeldig is verklaard heeft voor een ware schokgolf gezorgd in de privacy- en informatiebeveiligingswereld.

  Lees verder
 • Round Table “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”

  Op donderdag 29 juni vond in Kasteel Sterkenburg een geslaagde Round Table discussie plaats rondom het thema “De waarde van Agile: wie bepaalt dat?”.

  Lees verder
 • Kerstwensboom

  December is dé maand om stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te blikken op de toekomst. Maar ook om iets bijzonders te doen voor een ander. Wie in jouw omgeving wil jij verrassen met een opleiding naar keuze bij cibit academy?

  Lees verder
 • Digital Transformation en Business Analyse

  inspearit sponsorde het IIBA jaarcongres 2017. Het werd afgelopen dinsdag 14 november een goed bezochte en interessante bijeenkomst. Het thema: ‘Digital Transformation en Business Analyse’. Het vraagstuk werd door de sprekers uit verschillende invalshoeken belicht. 

  Lees verder
 • (ISC)² vernieuwt CISSP examen

  Belangrijk nieuws voor iedereen die aan het leren is voor het (ISC)² CISSP examen. Lees verder.

  Lees verder
 • cibit academy steunt stichting Edukans

  Het afgelopen jaar hebben we veel porisitieve ervaringen binnen gekregen en gemiddeld scoren we een 8,6! Voor elke ervaring doneren wij net als springest €1 euro aan stichting Edukans!

  Lees verder
 • Paasactie

  Paasactie!  We hebben goed nieuws voor iedereen die zich wil versterken met een opleiding of cursus van cibit academy. 

  .

  Lees verder
 • MOOC - Agile4All (For free)

  In the coming weeks we will offer several MOOC modules around Agile4All. These modules are created in the innovative learning platform "Curatr", which is based on modern learning principles, such as content creation, gamification, and social learning.

  Lees verder