8,4 / 10 201 beoordelingen op Springest
030-2308900 info@cibit.nl

Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World Champions

American Football, een fantastische sport die –helaas– amper bekend is binnen Nederland. Met wedstrijden die over het algemeen vanaf de start tot en met de allerlaatste seconden spannend zijn, zoals wel is gebleken in de Super Bowl van 2015. Wedstrijden die op alle fronten blinken van strategie, diepgaande tactiek en extreme perfectionisme en professionaliteit in de uitvoering. Een waar genot om naar te kijken, en wanneer de basisregels eenmaal duidelijk zijn, wordt je als snel in de wedstrijd gezogen.

Soms heb je zo’n moment tijdens de lunch of wachtend in file dat je een aantal aspecten uit één domein (in dit geval mijn werk als senior Lean en Agile consultant) begint te herkennen in een ander domein (mijn favoriete American Football team). En dan heb ik het niet specifiek over de regels van het spel (want dan loop je al snel vast in de analogie), maar over de kenmerken die zowel een American Football team als Agile teams succesvol maken. Kenmerken die, wanneer organisaties, afdelingen en teams worden gecoacht, veel aandacht hebben vanuit de coaches, maar vaak minder zichtbaar zijn voor de organisatie, aangezien het merendeel van deze kenmerken nu eenmaal niet in op de SAFe website dan wel Scrum / Nexus guide zijn opgeschreven. Dus… wat kunnen Agile teams leren van de huidige American Football World Champions, de New England Patriots?

New England Patriots

De New England Patriots zijn een professioneel American footballteam uit Foxborough (Massachusetts) en onderdeel van de National Football League (NFL). Het team werd in 1960 in Boston opgericht onder de naam Boston Patriots. In hun negende seizoen in de NFL werd de eerste divisie-titel gewonnen, maar het eerste succes kwam pas in 1985 toen de de play-offs bereikten. Na een magere periode in het begin van de jaren 90 kwam in de tweede helft van dit decennium een kentering en onder leiding van de nieuwe coach Bill Belichick wist het team elk jaar een winning record (meer zeges dan nederlagen) neer te zetten. Zij wisten zeven keer de Super Bowl te bereiken (wereldkampioenschap) waarvan zij vier keer (inclusief 2015) als wereldkampioen het veld verlieten.

New England is één van de meest opvallende teams in de NFL. Specifieke eigenschappen waar de New England Patriots bekend om staan zijn:

 • hun zelfkritisch, perfectionistisch en gedisciplineerde aanpak;
 • de nadruk op het team, gelijkheid tussen spelers en het ontbreken van individuele ego;
 • hun sterke werkethiek, intelligentie en een hoge mate van aandacht en voorbereiding voor elk individueel spel;
 • hun veelzijdige spelers, in staat om meerdere posities spelen;
 • hun verschillende aanpakken om te profiteren van de zwakke punten van de tegenstander

Het is opvallend hoeveel deze specifieke eigenschappen aansluiten bij de kenmerken van goed presterende Agile teams. En dan heb ik het niet over de teams die een framework als Scrum tot op de letter volgen, maar de teams die waar het Agile gedachtegoed tot diep in de aderen vloeit. Als je verder gaat kijken naar de New England Patriots, dan zie je een aantal bijzondere aspecten terug komen waar een gemiddeld Agile team meer oog voor zou moeten hebben.

1) Voorbereiden is meer dan plannen alleen

Voor elke wedstrijd wordt een apart game plan opgesteld. De wijze waarop je gaat spelen is altijd anders… niet alleen wat je gaat doen, maar ook hoe je het gaat doen is daarbij essentieel. New England selecteert niet slechts de plays die ze waarschijnlijk in gaan zetten, maar besteed uitermate veel tijd aan de wijze hoe ze de wedstrijd gaan uitvoeren. Wat is het doel dat ze willen bereiken bijv. het uitschakelen van de sterke eigenschappen van de tegenstander of het maximaliseren van de eigen mogelijkheden. Wat zijn de verschillende scenario’s waar ze mee geconfronteerd kunnen worden en hoe kunnen ze daar eventueel gebruik van maken. Doordat ze aan vrijwel alle scenario’s hebben gedacht, zijn de New England Patriots zelden verrast door de tegenstanders.

Ook in een framework als Scrum gaat de Sprint Planning gaat niet alleen over plannen; het voorbereiden is wel degelijk een essentieel onderwerp. Kijk je bijvoorbeeld naar het onderwerp Sprint Planning in de Scrum Guide, dan moet in de Sprint Planning de volgende vragen worden beantwoord:

Wat kan worden geleverd in het resulterende Increment van de komende Sprint?
Hoe wordt het benodigde werk om dit Increment te leveren behaald?
Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World ChampionsDeze eerste vraag wordt netjes beantwoord, maar de tweede vraag blijft veelal een stuk vager. Het is meer regelmaat dan uitzondering dat ik teams tegen kom, waar de Sprint Planning is gereduceerd tot het selecteren en inschatten van backlog items voor de komende iteratie, in plaats van een gedegen en goede discussie over de wijze waarop de backlog items worden gerealiseerd. De bereikte efficiency – deze sprint planning meetings worden veelvuldig binnen een half uur afgerond – gaat vaak teniet door de latere verstoringen in de uitvoering, de extra afstemming of het verhoogde risico doordat niet iedereen op dezelfde golflengte zit.

In een goede sprint (of iteratie) planning is het belangrijk om naast het sprint doel en een opgestelde sprint backlog ook met het team na te denken hoe zij het sprint doel denken te gaan halen, wat mogelijke scenario’s kunnen zijn die impact hebben op de sprint, hoe zij met die risico’s omgaan, zodat zij aan het einde van deze meeting aan de Product Owner en Scrum Master uit kunnen leggen hoe zij van plan zijn, als zelf organiserend team, het sprint doel te behalen

2) Een team hoeft niet alleen te bestaan uit topprofessionals

Agile projecten halen het beste in mensen naar boven, wat grote voordelen biedt voor productiviteit en effectiviteit. Maar je moet goed de mensen uitkiezen die agile kunnen werken om falen te voorkomen. De discussie over geweldige en matige Agile teams gaat vaak over het niveau van deskundigheid. Agile software ontwikkeling is moeilijk, voor een top team heb je top professionals nodig. De discussie is nooit beslecht en de feiten van beide kampen klinken logisch in de oren.

Kijken we echter naar de New England Patriots, dan zie je dat je om aan de top te staan niet een team hoeft te hebben uit top professionals. Uiteraard heb je een gedegen basis nodig, maar de hoofd coach van de Patriots laat al jaren zien dat hij geen top spelers nodig heeft om tot een geweldig team te komen. Van de huidige selectie van de Patriots Offense is geen enkele speler als eerste ‘gedraft’ (de NFL Draft, als vanouds gehouden in april, is dé mogelijkheid bij uitstek voor American Football teams om nieuw talent, dat net van de universiteiten – waar veel gesport wordt – komt, te contracteren).

Sterker nog, veel spelers die inmiddels bij New England zijn aangesloten, zijn elders nooit echt uit de verf gekomen. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat er opmerkelijke toevoegen worden gedaan die later een succesformule blijken te zijn.

3) There is no i in team

Één van de meest opvallende kenmerken van een goed Agile team is dat er continu wordt gesproken over de prestaties van het team in plaats van de persoonlijke prestaties. In een goed Agile team is niemand succesvol als het team niet aan de verwachtingen voldoet, en is iedereen succesvol als het team een prachtige prestatie neerzet. Er is geen plaats voor individuele ego’s en alle spelers binnen het team zijn gelijkwaardig aan elkaar. Het totale gebrek aan hierarchy is voor vele niet ingewijden dan ook één van de grootste zorgpunten, want hoe kan een team nou zelf verantwoordelijk zijn.

Daar zijn de New England Patriots. Er is geen individu binnen het team die over zichzelf praat, ongeacht de meest briljante individuele prestatie die geleverd is. Of dit nu de veelvuldig Most Valuable Player Tom Brady is of de game winning interceptions van Malcolm Butler tijdens de Super Bowl, in welk interview dan ook gaat het altijd over de prestaties van het team of de prestaties van andere spelers dan zijzelf.

Deze extreme focus op het succes (of het falen) van het team maakt de New England Patriots tot een hechte eenheid, waarin niemand succesvol kan zijn als het team niet succesvol is. Een omgeving waarin samenwerking essentieel is voor het bereiken van de doelen, net als dat een Agile team vrijwel niet succesvol kan zijn als het alleen bestaat uit individualisten die het team belang ondergeschikt maken.

4) Neem de rol op je die het team het meest nodig heeft

Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World ChampionsMultifunctionele teams… Agile is er duidelijk over, maar de praktijk is behoorlijk weerbarstig. Er is vaak een lange weg te gaan voordat enigszins sprake is van een multifunctioneel team. Cross functional skills zijn essentieel om als Agile team succesvol te zijn, er bestaat immers geen exacte balans in de werkzaamheden waardoor alle specialisten exact ingepland kunnen worden. Dus zien we vaak waterval-achtige constructies waarbij de analisten alvast met items voor de volgende sprint beginnen en de testers de items van de vorige sprint nog aan het testen zijn.

De Patriots laten zien wat het effect kan zijn van teamleden met cross functional skills. Zij beschikken over veelzijdige spelers die in staat om meerdere posities spelen. Hiermee zijn zij in staat een veel grotere diversiteit aan plays op te zetten, en is het lastig om een ‘standaard’ verdediging te bouwen ten opzicht van de aanval van de Patriots. Het systeem dat de Patriots is erop gebaseerd dat je altijd in staat moet zijn om op meerdere posities op hoog niveau te kunnen spelen.

Meerdere posities betekent overigens niet alle posities. De stelling van cross functionaliteit wordt nog wel eens tot in het extreme doorgetrokken. Agile teams bestaan niet alleen maar uit generalisten, mensen die alles een beetje kunnen. Als specialist in een Agile team moet je echter wel meer kunnen dan alleen je eigen rol. Welke rol dat is hangt af van je eigen competenties en kwaliteiten. Maar dat je meerdere posities moet kunnen spelen in het Agile team, dat is een feit.

5) Het behouden van een ‘jelled’ team is essentieel

Met het wegvallen van de running back LeGarrette Blount door een blessure moest New England besluiten wie van de running backs uit het trainingsteam zijn plek moest innemen. Het was verbazingwekkend dat zij kozen voor de rookie (1e jaar in de NFL) fullback Joey Iosefa in plaats van de meer ervaren running back Montee Ball. Waarom deze opmerkelijke keuze?

Ondanks de ervaring van Montee Ball werkte het team van New England in trainingen al langer samen met Joey Iosefa. Hij heeft gedurende de trainingen zijn plek in het team verdient en het team heeft hierdoor reeds meer verbinding met Joey dan met Montee. Het gebrek aan ervaring wordt gecompenseerd met het feit dat Joey minder impact heeft op het huidige, op elkaar ingespeelde, team dan het aanvullen van het team met iemand die meer ervaring brengt, maar deze verbinding nog niet heeft.

De essentie van het behouden van een ‘jelled’ team is ook binnen Agile van essentieel belang. Het is niet simpelweg het toevoegen of verwijderen van een persoon uit het team teneinde de kosten te beïnvloeden, het heeft een enorme impact op de performance van het team als geheel. De essentie van stabiliteit van teams wordt tot vandaag de dag nog regelmatig onderschat. Elke wijziging in het team legt een enorme druk op de mate van ‘jelled’ zijn. Als de Patriots als zo’n keuze maken om de ‘jelled’-heid van hun team hoog te houden, laten we daar dan in ieder geval een wijze les uit trekken voor de stabiliteit van onze eigen teams.

6) Je kunt jezelf altijd nog verbeteren…

Tom Brady geldt al jaren als één van de beste quarterbacks van de NFL. In 2005 werd hij door het magazine Sports Illustrated verkozen tot sportman van het jaar. In 2007 werd hij uitgeroepen tot meest waardevolle speler in zijn klasse. Hij speelde in het totaal zes keer de Super Bowl waarvan hij de eerste drie en de laatste won. Hij werd in het totaal zeven keer uitgenodigd voor de Pro Bowl, een jaarlijks evenement waarbij de beste NFL spelers tegen elkaar spelen. Met zo’n succesvolle carrière zou je toch denken dat je een keer ‘klaar’ bent met verbeteren.

Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World ChampionsHet tegendeel is waar… er is altijd nog wat te verbeteren. Het 2015 offseason programma was volledige gericht op het verbeteren van de mobiliteit als quarterback. Ondanks het succes van Tom vanuit ‘de pocket’ en de volledige verdediging die daarop was gericht, is een opmerkelijke verandering zichtbaar na zijn trainingsprogramma, waarin hij zijn een opvallende bijdrage levert aan zijn team door nu ook buiten ‘de pocket’ goed te kunnen spelen.

Binnen Agile teams is er veel nadruk op het continu verbeteren van het team als geheel, middels de verschillende feedback lussen die ingebouwd zijn in de frameworks. Het blijven ontwikkelen als individu binnen Agile teams blijft vaak meer onderbelicht. De bijdrage van ieder individueel teamlid is niet minder belangrijk met de focus op teamniveau. Het is daarom van essentieel belang dat een ieder elk jaar weer zich blijft afvragen welke bijdrage hij of zij aan het team levert en op welke wijze hij of zij zich kan ontwikkelen zodat het team daarmee verder wordt ondersteunt.

7) Never be blocked

Robert C. Martin schetste dit geweldig als ‘CTO’ in één van zijn beste talks Demanding professionalism in Software Development: Never be blocked. Het is natuurlijk essentieel als top American Football team dat je nooit geblokkeerd wordt in de uitvoering. Dat de wijze waarop je wedstrijd speelt ervoor zorgt dat je kracht niet wordt gereduceerd door de verdediging.

De aanval van de Patriots is erop gericht om de blokkades te doorbreken of te omzeilen. Hun gehele strategie is daarop gebaseerd. Als de verdediging sterk is in het tegen houden van lange passes, dan is de aanval gericht op de running game. Als de tegenstander sterk is in het stoppen van de running game, wordt gewerkt met korte en lange passes.

Ook Agile teams zijn verantwoordelijk om zich niet te laten blokkeren. Te vaak zijn tijdens retrospect excuses te horen waarom de sprint deze keer niet gehaald is. Het andere team was niet op tijd klaar met hun service, de build server is een aantal dagen offline geweest, de testdata is aangepast door een ander team, etc. etc. Excuses, maar ook niet meer dan dat. Het is de verantwoordelijkheid van het team om ervoor te zorgen dat je nooit geblokkeerd raakt. Dat je de afhankelijkheden van andere structureel minimaliseert. En dat je het bereiken van het resultaat in eigen handen hebt.

Uiteraard kost dat inspanning. Uiteraard kost dat tijd. Maar als je Agile wilt laten werken, dan zijn dit essentiële aspecten om geloofwaardig en betrouwbaar te worden. Zodat degene die van jou afhankelijk zijn, zoals klanten, de business, projecten, vertrouwen hebben en houden in plaats van te moeten concluderen dat ook Agile werken simpelweg niet werkt.

8) Geen verstoring van buitenaf… focus op het resultaat

Waarschijnlijk nietszeggend voor de gemiddelde Europeaan, maar DeflateGate heeft maandenlang het Amerikaanse sportnieuws gedomineerd (ongeveer 2,8M hits op Google). De New England Patriots zouden vals hebben gespeeld door de ballen iets minder hard op te pompen dan het voorgeschreven limiet (wat uiteindelijk nooit is bewezen). Een enorm mediacircus over de wijze waarop de Patriots hun succes zou hebben bereikt. Eerdere ‘schandalen’ (wat veelal nooit het geval was) is te vinden op YourTeamCheats.

Voor een gemiddeld team zou zoveel druk, beroering, aandacht, meningen, etc. een enorme stempel drukken op de performance van het geheel. Net zoals veel Agile teams te maken hebben met een enorme hoeveelheid meningen, regels, gedragingen en beïnvloedingen binnen hun eigen organisatie. De kunst is dat om je als Agile team je daarvoor af te kunnen sluiten. Focus op het resultaat in plaats van de beroeringen er om heen. Om steeds effectiever en efficiënter te kunnen leveren is het belangrijker om focus te hebben op de eigen prestatie dan om het tevreden stellen van de omgeving.

De Patriots hebben tijdens DeflateGate (en eerdere aantijgingen) laten zien hoe zij met deze druk om gaan. Er is nauwelijks gereageerd op de aantijgingen (met uitzondering van de juridische verhoren) en alles is ingezet om de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen te optimaliseren. Ondanks de druk wisten zij de eerste 10 wedstrijden met overtuiging te winnen en staan ze inmiddels bovenaan de league.

9) Discipline om het systeem te volgen

Agile teams… die gasten doen maar wat. Vrijheid, blijheid. Agile is een excuus om niet te hoeven plannen. Deadlines worden nooit gehaald door Agile teams, ze doen immers wat een Product Owner hun vraagt om te doen. Je krijgt altijd minder dan je nodig hebt. Herkenbaar? Opmerkingen die vaak ter tafel worden gebracht door mensen met nauwelijks Agile ervaring. Of alleen ervaring hebben met teams die zeggen Agile te doen, maar hier nauwelijks van enige agility sprake is.

Agile vereist een enorme discipline van teams en haar teamleden. Discipline om het systeem te volgen in plaats van ‘maar wat te doen’. Een ieder die Agile kent ziet de mate van toewijding, discipline en professionaliteit die het vraagt om elke iteratie weer aspecten op te leveren die zowel op de korte termijn als op de lange termijn waarde genereren. Discipline om elke iteratie weer het commitment te halen. Discipline om elke iteratie weer te verbeteren. Discipline om de meetings binnen de gestelde timeboxen te houden en discipline om focus te houden op je werk.

In goed functionerende Agile teams is de mate van discipline extreem hoog. Het is vrijwel een vanzelfsprekendheid dat iedereen bijdraagt, de meetings kort en zinvol zijn en dat naast de functionaliteit ook de verbeteringen voor het team zijn geëffectueerd. Discipline is belangrijk om waarde te blijven genereren voor de klant. Zonder die discipline zakt de performance van een Agile team snel terug naar een niveau waarin agility nauwelijks meer herkenbaar is.

De Patriots staan bekend om hun gedisciplineerde, bijna militaristische aanpak. Het schenden van de discipline wordt simpelweg niet toegestaan. Kijk bijvoorbeeld naar Jonas Grey, de wonderbaarlijke running back tijdens de wedstrijd tussen de Colts en de Patriots in november 2015 opzien baarde. In die wedstrijd werd Grey de eerste speler sinds 1940 die net zoveel touchdowns maakte als de rest van de NFL running backs gecombineerd. Hij wist de bal 201 yards te verplaatsen waarbij hij 37 keer de bal toegespeeld kreeg.

De volgende wedstrijd stond hij langs de lijn, omdat hij zich had verslapen voor één van trainingen die week. Kort daarna werd hij vrij gegeven.

10) Experimenteer…

Op de één of andere manier vinden veel teams het uitvoeren van experimenten eng of minder productief. Want stel je voor dat het experiment niet slaagt, dan hebben we tijd, geld en energie weg gegooid. Maar wat als we daardoor aanzienlijk waren verbeterd? Of een risico juist sterk hebben kunnen reduceren? Of voorkomen hebben dat we een slechte keuze op lange termijn zouden hebben gemaakt? Het regelmatig uitvoeren van experimenten is belangrijk op verschillende fronten.

Wat Agile teams kunnen leren van de American Football World ChampionsOok de Patriots experimenteren met grote regelmaat. De afgelopen jaren hebben ze heel wat bijzondere, gedurfde play laten zien, vaak met groot succes en soms met tegenvallende resultaten. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een onverwachte onsite kick. Of de focus op de tights ends. De perfectie in de no huddle offense. De quarterback als receiver.

NE heeft heel wat bijzondere, gedurfde plays laten zien in de loop der jaren. Een onverwachte onsite kick in 1st quarter. Focus op de tight ends. No huddle offense. The quarterback als receiver. En wat dacht je van de creative substitution tactiek met Vereen en Hoomanawanui.

Allemaal experimenten die de regels testen, maar niet breken. Die voor positieve verrassingen zorgt (met name voor het team zelf). Maar die soms ook tegen kunnen vallen. Juist door te experimenteren krijg je inzicht in die aspecten die goed werken en de aspecten waar je voor op moet passen.

Afsluitend

Al met al ben ik van mening dat er interessante aspecten geleerd kunnen worden van de huidige wereldkampioen in American Football. Hoewel elke analogie ergens stuk loopt, zie ik toch een hoop aspecten die ik ook herken bij Agile teams met een hoog niveau van volwassenheid. Ongetwijfeld zijn meer aspecten te herkennen, maar met deze top 10 hebben we een mooie basis om in 2016 aan te gaan werken.

Ook interessant

Bekijk hier ons uitgebreide opleidingenaanbod op het gebied van Agile en lees hier meer Agile gerelateerde blogs.

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Cibit biedt online interactief leren

  Vanuit onze Academy proberen we de normale leerprocessen zoveel mogelijk door te laten gaan en we hebben gezien dat dit heel goed kan door onze trainingen online te geven en interactief aan te bieden. Ook onze in-company trainingen bieden we vanaf nu online aan.  Lees verder
 • Dit is waarom Business Intelligence draait om mensen (en niet alleen om techniek)

  Business Intelligence staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Welke expertise is essentieel om er effectief mee aan de slag te gaan? Edward Blom vertelt hoe je Business Intelligence verder brengt.

  Lees verder
 • Mass optimization: Customer Journey Mining 2.0

  In de wereld van Digitale Transformatie hoor je veel buzzwords en nieuwe termen. Eén daarvan is de Customer Journey (Mapping), ofwel het inzichtelijk maken van de klantreis. 

  Lees verder
 • Top 6 tips voor een energieke thuisleerdag

  Nu je verplicht thuis zit is het voor sommigen de uitgelezen kans om de tijd zinvol te besteden aan een goede training. Het klinkt aanlokkelijk, geen reistijd, geen dresscode, geen kantoortuin. Maar vergis je niet. 

  Lees verder
 • Hoe maak je als IT-architect echt het verschil?

  Bij effectieve IT-architectuur draait het allang niet meer alleen om de techniek, zegt business consultant en architect Aris Pierweijer. "Op het moment dat je als IT-architect kunt aansluiten op de belangen en drijfveren van de ander kom je daadwerkelijk tot resultaten."

  Lees verder
 • Advies bij het effectief inzetten van jouw opleidingsbudget

  Het laatste kwartaal van het jaar betekent vaak sprintjes trekken, projecten afronden en rennen van hot naar her, waardoor het lastiger wordt om focus te behouden en na te denken over wat er nou echt belangrijk is. In deze tijd vergeten we ook vaak dat we nog opleidingsbudget (over) hebben. 

  Lees verder
 • Cibit Academy: het belang van competentieontwikkeling

  De crisis heeft ons dus versneld geleerd wat we al wisten: het vergroten van vaardigheden is van groot maatschappelijk belang.

  Lees verder
 • Dit is waarom CISSP je loopbaan in informatiebeveiliging verder brengt

  Certified Information Systems Security Professional (CISSP) is wereldwijd een van de belangrijkste certificeringen in de informatiebeveiliging. Met een intensieve CISSP-training ben je optimaal voorbereid op het examen en klaar om een nieuwe loopbaanstap te zetten, vertelt trainer, coach, adviseur en docent Mark Tissink. 

  Lees verder
 • Uitbreiding SAFe training portfolio

  cibit academy introduceert drie nieuwe trainingen: SAFe for Government, SAFe for Architects en SAFe DevOps.

  Lees verder
 • Mogelijkheden voor zowel online als klassikaal leren bij cibit academy

  Inspearit biedt al haar trainingen online aan tot 1 september. In overleg geven wij onze trainingen ook voor 1 september weer klassikaal. Wij volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. 

  Lees verder
 • Haal meer uit een groep met Creatief Denken en Deep Democracy

  Veranderen doe je niet alleen, besluiten doe je niet alleen, en de beste ideeën bedenk je ook niet alleen maar in interactie met anderen.

  Lees verder
 • SAFe een verkapte waterval? Echt niet!

  Erik Borgers blogt: "SAFe roept naar mijn ervaring regelmatig emotie op. Een terugkerend verwijt is dat het eigenlijk 'verkapte waterval' is."

  Lees verder
 • Maak kennis met SAMM

  inspearit heeft samen met de Belastingdienst SAMM ontwikkeld.

  Lees verder
 • Eet je eigen hondenvoer!

  Eén van mijn principes luidt: Pas een agile werkwijze toe bij het implementeren van agile werkwijzen. "Ja, logisch toch?" zullen de meeste agilisten denken. Maar probeer dat maar eens vol te houden bij grootscheepse implementaties bij traditioneel aangestuurde organisaties. Toch loont het om de verandering zo snel mogelijk agile aan te pakken.

  Lees verder
 • Faalangst-cultuur

  Gaat Agile tot een teleurstelling leiden als het organisaties niet lukt om hun faalangst-cultuur om te buigen?

  Lees verder
 • Vertrouwen: noodzakelijk bij informatiebeveiliging en cloud computing

  Informatiebeveiligers nemen op basis van risico's maatregelen het (bedrijfs)proces. Maar dat loopt spaak bij het uitbesteden naar de cloud. Hoe gaan we dit aanpakken?

  Lees verder
 • Security & DevOps: toekomstmuziek?

  Michiel Broekhuijsen wil je meenemen op een reis naar de nabije toekomst. We bezoeken een organisatie waarbij ontwikkeling, security en operations (z.g. DevSecOps) volledig zijn geïntegreerd...

  Lees verder
 • Agile productiviteit

  Agile kan een enorme boost geven in de productiviteit.

  Lees verder
 • De terugkeer van de enterprise architect

  Arwin van den Bos blogt: "In een wereld waarin solutions vooral agile ontwikkeld worden, lijkt de architect overbodig. Dat blijkt echt niet zo te zijn, maar z'n rol verandert wel."

  Lees verder
 • De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op, maar...

  De scholingsvouchers van het UWV zijn helaas op! Maar ben je werkzoekend en wil je je carrière vervolgen in de IT en heb je net misgegrepen? Wij helpen je toch graag verder.

  Lees verder
 • Aankondiging nieuwe cursussen Privacy en persoonsgegevens

  Om de ‘nieuwe’ Europese verordening gegevensbescherming (AVG) te kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk bieden we binnenkort twee nieuwe cursussen.

  Lees verder
 • In the cloud we trust?

  Het nieuws dat de zgn. Safe Harbor Agreement door het Europese hof ongeldig is verklaard heeft voor een ware schokgolf gezorgd in de privacy- en informatiebeveiligingswereld.

  Lees verder
 • Is Agile werken voorspelbaar?

  Is Agile werken voorspelbaar? "Ja en nee", vindt Brian Teunissen.

  Lees verder
 • Privacy

  Toen mijn grootmoeder mijn vader kwam inschrijven bij de burgerlijke stand, werd zijn achternaam voorgoed veranderd vanwege een defecte typemachine. De letter "Y" deed het niet meer, waarop de beste ambtenaar (behulpzaam als hij was) de letters "IJ" in plaats daarvan gebruikte (je hoort het verschil toch niet). Daarmee werd figuurlijk gezien een streep gezet door mijn familie stamboom.

  Lees verder
 • Autorisaties binnen agile teams

  Michiel Broekhuijsen blogt over een oplossing voor dit veelgehoorde pijnpunt.

  Lees verder
 • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

  Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - tweede ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen beschrijft Agile ontwikkelingsfase 2: virtuele product teams over functie afdelingen heen.

  Lees verder
 • TOGAF: radioactief materiaal voor organisaties?

  Ik geef al jaren les in TOGAF en dat kent een interessant aanvangspatroon. Op de eerste dag kom ik binnen met een hele grote doos met die vuistdikke TOGAF boeken.

  Lees verder
 • Back to Basics

  In deze blogpost kijken we naar de complexiteit van het toevoegen van Inspect & Adapt binnen bestaande organisaties en gaan we daarom terug naar de absolute basis van een lerende organisatie.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

  Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

  Lees verder
 • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

  Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

  Lees verder
 • Werken Agile teams ook internationaal?

  Erik Borgers Blogt: Het toepassen van agile is vaak een stuk lastiger in grote internationale organisaties.Voor mij gaat het echt te ver als de globalisering dwars door teams gaat lopen.

  Lees verder
 • De Agile Architect: de ultieme klimgeit?

  Agile werken lijkt voor de IT eerder regel dan uitzondering te worden. Maar bedreigen die "agile teams" het zo zorgvuldig door enterprise architecten bewaakte gedachtengoed niet? Hoe zorgen architecten ervoor dat de uiteindelijke architectuurdoelen anno 2013 geborgd blijven? In deze blog wil ik daar mijn inzichten met u over delen.

  Lees verder
 • ​Agile Assessments: heaven or hell?

  Erik Borgers vertelt in zijn blog hoe een agile assessment best ingewikkeld kan zijn als je écht iets aan de resultaten wilt hebben.

  Lees verder
 • Het effectief meten van Agile teams (deel 1)

  Als het gaat om het inzichtelijk maken van de volwassenheid van Agile teams, zitten Agile coaches veelal tussen twee vuren ingesloten. Aan de ene kant hebben zij "de organisatie" die graag wil weten hoe hun Agile teams het doen en aan de andere kant "de Agile teams" die zelf verantwoordelijk zouden moeten zijn voor hun continue verbetering.


  Lees verder
 • 10 eenvoudige verbetervoorstellen voor Agile architectenteams

  Ben je architect en doe je (in teamverband) voorbereidend werk voor één of meer Scrum ontwikkelteams? Hierbij 10 concrete tips die jou en je architectenteam verder helpen te verbeteren.

  Lees verder
 • Scaling Agile, van trend naar gevestigde orde

  Blog van Brian Teunissen met zijn visie op de agile trend en de verschillende scaling frameworks

  Lees verder
 • Paradigmaverschuivingen bij Scaling Agile

  Brian Teunissen: In deze blog geef ik een overzicht van paradigma verschuivingen die een organisatie door moet bij het opschalen van agile werken

  Lees verder
 • De taaie kant van Scaling Agile

  Agile organisatiebreed implementeren is een hele kluif. Brian Teunissen raadt iedereen die van start gaat met het opschalen van Agile aan om zich vooral ook te verdiepen in verandermanagement.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vijfde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen blogt over de laatste van de vijf ontwikkelingsfasen om van Scrum team door te groeien naar een Agile organisatie.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - vierde ontwikkelingsfase

  Ditmaal beschrijft Brian Teunissen de vierde ontwikkelfase om van Scrum team tot Agile organisatie te komen.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - derde ontwikkelingsfase

  Brian Teunissen vertelt over ontwikkelingsfase 3: fysieke product of domein afdelingen, al dan niet aangevuld met Operations.

  Lees verder
 • Van Scrum team naar agile organisatie - eerste ontwikkelingsfase

  In een serie van 5 blogs gaat Brian Teunissen in op de ontwikkelingsfasen waarmee een (organisatie)structuur zich aan kan passen aan een agile werkwijze.

  Lees verder
 • Wat inspireert jou?

  Deze maand beginnen we met een nieuwe reeks van korte artikelen over wat ons bij inspearit | cibit academy inspireert. Op deze manier maak je (persoonlijk) kennis met onze collega's. Lees deze keer over Wibo, Business Development Manager.

  Lees verder
 • 5 tips om je agile transformatie te laten mislukken

  In deze blog een vijftal concrete tips om de kans op een geslaagde agile transformatie flink te verkleinen of vertragen. Tip: stuur deze blog door naar je grootste concurrent! Of lees 'm zelf nog eens na voor alle zekerheid...

  Lees verder
 • De Agile Architectuur Pizza

  Als agile architectuurcoach is er voor mij niets leukers om mensen met agile Frameworks te leren werken en daartoe soms diepgaande discussies te voeren over WIP limieten en WSJF-en.

  Lees verder
 • Het effectief meten van Agile teams (deel 2)

  Blog van Jurjen de Groot en Marco de Jong. In dit vervolg gaan we in op de vraag “hoe” teams een goed inzicht kunnen geven in hun volwassenheid.

  Lees verder
 • Hoe Agile en Security hand in hand gaan

  Beveiliging en agile ontwikkeling kunnen wél hand in hand gaan en vertrouwen geven dat producten naast functionaliteit ook veiligheid bieden

  Lees verder
 • Scrum voor informatiemanagement: 5 hindernissen om te overkomen

  Ik coach informatiemanagement om Scrum te gebruiken. De verschillende rollen hebben elkaar veel te bieden en samen kunnen ze fantastische producten maken. De praktijk is echter weerbarstig. Wat zijn typische belemmeringen en wat doe je er tegen?

  Lees verder
 • Wat is nieuw in SAFe 4.0 (deel 5) - Onderscheid ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’

  In dit 5e deel van een serie blogs over SAFe 4.0 laat ik zien dat er nu beter onderscheid wordt gemaakt tussen de ‘Business operation’ value stream en de ‘IT life cycle’ value stream.

  Lees verder
 • Architectuurplaten maken – kunst of discipline?

  Arwin van den Bos blogt over de valkuilen bij het maken van een architectuurplaat.

  Lees verder
 • De noodzaak van een lerende organisatie

  Hoe beter je als organisatie kunt leren, hoe effectiever je in staat bent om te plannen. Het lerend vermogen van jouw organisatie staat gelijk aan de wendbaarheid van jouw organisatie. In deze serie van blogs kijken we daarom naar de essentiële aspecten van het creëren van een wendbare, lerende organisatie.

  Lees verder
 • Zin en onzin van documentatie

  Willen jullie meer of minder documentatie? Minder! Minder! Minder! Lees verder.

  Lees verder
 • Architectuur veert weer op!

  In november vond het jaarlijkse LAC congres plaats. "Meestal kom ik terug met de conclusie: er waren wel enkele aardige presentaties, vele bekende gezichten, prima verzorgd. Dit jaar was het echter anders", blogt Serge Bouwens. Lees verder.

  Lees verder
 • Digital Transformation en Business Analyse

  inspearit sponsorde het IIBA jaarcongres 2017. Het werd afgelopen dinsdag 14 november een goed bezochte en interessante bijeenkomst. Het thema: ‘Digital Transformation en Business Analyse’. Het vraagstuk werd door de sprekers uit verschillende invalshoeken belicht. 

  Lees verder
 • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

  Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

  Lees verder
 • Op weg naar een High Performance Overheid

  Op initiatief van projectmanagers van UWV, de Belastingdienst, DUO en I-Interim Rijk werd op 10 mei jl. het seminar ‘op weg naar een High Performance Overheid’ gehouden voor medewerkers van de overheid.


  Lees verder
 • ​Informatiebeveiliging versus Privacymanagement, wie wint de slag?

  In dit (gratis) event zullen de tegenstellingen tussen privacy - en informatiebeveiligingsmanagement onder een vergrootglas worden gelegd.

  Lees verder
 • Decision Driven Architecture

  Met een Decision Driven Architectuur ben je in staat optimaal mee te leven met wat de organisatie belangrijk vindt, nu én in de toekomst. Dat lijkt me een vereiste in deze agile tijden blogt Serge Bouwens.

  Lees verder
 • Versterk je leerrendement met persoonlijke coaching!

  Het leren stopt niet nadat je het klaslokaal hebt verlaten. Sterker nog, 70% van het leren gebeurt op de werkvloer.

  Lees verder
 • Aftrap van onze opleiding Data Science

  Afgelopen week hebben we onze allereerste opleiding Data Science gehad. Deze op theorie gestoelde maar vooral praktisch toepasbare training (in hippe termen, een hands-on crash course) gaat de diepte in op grondig en effectief analyseren van data om er competitieve voordelen mee te behalen.

  Lees verder
 • Wij nemen jouw privacy serieus!

  Lees onze aangepaste privacy policy.

  Lees verder
 • Kaartenhuis ingestort, wat dan?

  Wil jij weten met welke kaarten jij je toekomst kunt bouwen? Lees dan verder! 

  Lees verder
 • Agile transformatie: het slechten van de grenzen

  "De agile en digital coaches en consultants van inspearit helpen de huidige grenzen aan agility te slechten en deze tot enablers te maken. Wij maken bij onze klanten aan den lijve mee wat het betekent om een organisatie te veranderen", blogt Sandra Schreppers.

  Lees verder
 • About learning

  Learning is a continuous process. Even when you are not aware, you are learning. We all know you learn most by doing. 

  Lees verder
 • Kortingsactie van cibit academy: tijdelijk 50% korting op Agile en Scrum trainingen

  Met een kortingsactie speelt cibit academy in op de groeiende vraag naar kennis over Agile en Scrum. We geven tijdelijk 50% korting op onze Agile & Scrum Essentials, Scrum Master en Product Owner trainingen.

  Lees verder
 • Omgaan met digital business

  Eerst maar eens bepalen hoe volwassen je bent en of je continu kunt en wilt transformeren blogt Stephen van den Berg.

  Lees verder
 • Nieuwe opleidingen in het verschiet bij cibit academy

  cibit academy houdt de behoeftes van de business en IT nauwlettend in de gaten. Inspelend op de uitdagingen van agile zullen wij nieuwe trainingen ontwikkelen die oplossingen bieden voor moeilijkheden bij agile en verandering (denk aan bijvoorbeeld verandermanagement).

  Lees verder
 • Welke skills zijn nodig om de komende 10 jaar relevant te blijven op de arbeidsmarkt?

  De arbeidsmarkt en haar benodigdheden zijn aan het veranderen. De University van Kent en het Institute for the Future maakten twee infographics die laten zien hoe de skills die nu nodig zijn de komende 10 jaar zullen veranderen.

  Lees verder
 • Wat is nieuw in Scaled Agile Framework SAFe 4.6?

  Het zal je wellicht niet ontgaan zijn, versie 4.6 van het SAFe framework is net uitgekomen en laat zien dat SAFe continu in ontwikkeling is.

  Lees verder
 • Agile Leadership: de oorsprong van leiderschap

  Traditionele vormen van leiderschap en management bewijzen zich steeds meer als autoritaire controle die kwaliteit en arbeidsvreugde in de weg zitten. Wat we nu nodig hebben is agile leiderschap dat aansluit op agile manieren van werken.

  Lees verder
 • Coaching als onderdeel van trainingen bij cibit academy

  cibit academy biedt nu een stuk persoonlijke coaching en advies aan opvolgend aan Agile trainingen. Schrijf je in voor een van onze trainingen en ontvang advies en persoonlijke coaching gericht op jouw praktijk!

  Lees verder
 • Vragen stellen leidt tot innovatie

  Educatie is een leerling in staat stellen een begrip te vormen van hoe een proces verloopt, waarbij de leerling met een zekere afstand een proces of object, de componenten ervan en hun onderlinge relaties beschouwt. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk kunnen we de vinger daadwerkelijk leggen op wat educatie is.

  Lees verder
 • De essentie van educatie is begrip

  Leren is een fundamenteel proces van educatie. Alleen is educatie niet altijd wat plaatsvindt als we iets moeten leren. Je kunt iets leren, maar leren heeft niet altijd met educatie te maken. Wat is educatie dan wel? 

  Lees verder
 • Improve Quality Services en cibit academy gaan samenwerking aan

  Improve Quality Services B.V (Improve), dochter van ICT Group NV (ICT), en cibit academy (cibit), onderdeel van inspearit, gaan een samenwerking aan om een deel van elkaars trainingen aan hun klantenkring aan te bieden.

  Lees verder
 • ​Het jaar 2016 is een goed jaar

  Tevreden klanten, cursisten en een goed resultaat


  Lees verder
 • Leren is hard werken!

  Voor veel organisaties is het volgen van een opleiding een extraatje: iets dat je als medewerker mag doen als je een beloning verdiend hebt. Aan de andere kant van het spectrum zitten organisaties waarbij opleiden een verplichting is: iets dat je moet doen om bij te blijven en je budget uit te nutten. 

  Lees verder
 • ​Continuous transformation

  Stephen van den Berg blogt: De constante factor voor het transformatievermogen ligt in het proces: agility is de grote motor voor continuous transformation.

  Lees verder
 • Mind over Matter

  Een transitie naar agile begint vaak met het opleiden van mensen in de rollen, gebeurtenissen en producten vanuit een agile framework. Na de initiële opleiding worden onderling afspraken gemaakt, hulpmiddelen uitgerold en gaan de teams vol energie aan de slag.

  Lees verder
 • De kracht van visuele feedback

  Visuele feedback (of visual management) is één van de meest zichtbare onderdelen binnen organisaties en wordt binnen een Lean omgeving meestal als één van de eerste onderdelen ingericht.

  Lees verder
 • Lean kan niet mean zijn

  Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Lean gaat niet samen met mean. Punt.

  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?

  Lees verder
 • Planning poker instructievideo

  Karel van de Meent geeft in de onderstaande video in vijf minuten een beknopte uitleg over de techniek van planning poker. Ook geeft hij enkele tips uit de praktijk.

  Lees verder
 • Het einde van de projectmanager

  Een organisatie was al jaren bezig met een project om een oud systeem te vervangen door een nieuw systeem dat future proof moet zijn. Met meer dan 50 man werd er hard gewerkt. In de loop der tijd zijn er veel projectleden gewisseld, waaronder ook meerdere keren de projectmanager.

  Lees verder

Cookies op de website van Cibit

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren, analytische cookies
waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten en cookies van derden voor het weergeven van emdeded
media (YouTube en GoogleMaps) Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren:

Meer informatie