Architectuur veert weer op!

In november was ik op het LAC – het jaarlijkse Landelijk Architectuur Congres. Ik probeer daar elk jaar heen te gaan. Om te netwerken. Om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen in het vakgebied. En om wat presentaties te horen over onderwerpen buiten mijn comfortzone. Meestal kom ik terug met deze conclusie: er waren wel enkele aardige presentaties, vele bekende gezichten, prima verzorgd. Dit jaar was het echter anders. Dit jaar was volgens mij het beste LAC ooit!

Digitale transformatie

De afgelopen jaren heeft de architectuur nogal te lijden gehad onder het architectuur-bashing vanuit de agile hoek. Op zich heeft dat een reinigende werking gehad op het vakgebied, maar zoals zo vaak wil de slinger nog weleens te ver doorslaan. Dat is kennelijk nodig om een revolutie enige kans van slagen te geven. Bij de grote en vroege agile transformaties begint de behoefte aan samenhang, inzicht en overzicht toch weer de kop op te steken. Dit horen we van klanten, maar het was ook terug te horen in diverse presentaties op het LAC. Toch is dat niet de belangrijkste reden waarom architectuur weer belangrijk is. Al eerder dit jaar signaleerde KPMG dat de vraag naar enterprise architectuur sterk groeit onder invloed van de Digital Transformation. En dat is niet gek. Digital Transformation betekent onder andere dat bedrijven heel nieuwe eisen aan hun IT gaan stellen. Zulke grote veranderingen vragen om een fundamenteel nieuwe IT-strategie, een transformatie naar nieuwe technologieën, en dat alles terwijl de winkel openblijft. Dat gaat niet vanzelf! Het LAC had een hele reeks van lezingen en keynotes over het belang van architectuur bij digitale transformaties. Goede lezingen van geloofwaardige sprekers.

Architectuur en sociale verantwoordelijkheid

Behalve de opkomst van architectuur agile stijl (ook dit jaar weer onderwerp van een hele track) en digitale transformatie (het thema van het LAC dit jaar) waren er nog meer tekenen dat het goed gaat met de discipline. Studenten op het LAC, die bij navraag ook echt gemotiveerd bleken vanuit hun opleiding. Organisaties met een stand, gericht op het werven van architecten. Meerdere aanbieders van opleidingen op gebied van Enterprise Architectuur. cibit academy zit met haar aanbod kennelijk in het goede segment. En, wat mij het meest aansprak van het hele LAC, presentaties waarbij direct de link werd gelegd tussen het werk van de architect en de impact die dat heeft op de samenleving. Zo hield de Digital Champion van Ericsson een inspirerend betoog over dat we eerst moeten nadenken over de digitale transformatie in de maatschappij en dan pas in IT. Mijn conclusie: nog te weinig organisaties zetten architecten daarvoor in (of: nog te weinig architecten zien dit als hun missie). De closing keynote was van ethicus Maxim Februari. Hij wees ons architecten op de verantwoordelijkheid die we hebben om te zorgen dat onze maatschappij haar vrijheid niet verliest. Grote woorden, maar – Churchill citerend “We create systems, and then these systems create us.” - hij maakte zijn punt wel waar.

Al met al verwacht ik dat de toegevoegde waarde van architectuur in de toekomst alleen maar groter wordt. 

Relevante opleidingen 

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Good Ideas - Agile en architectuur

  Deze animatie geeft de essentie van agile weer en zet ook de relatie met architectuur op scherp. Maar de kijkers komen niet altijd tot dezelfde conclusies.

  Lees verder
 • ‘Just enough’ architectuur

  In gesprek met collega’s en klanten over hoeveel architectuur een organisatie nodig heeft, lijken we elkaar te kunnen vinden in de formulering ‘Just-enough’. Maar hoeveel is dat dan?

  Lees verder
 • U bevindt zich hier

  Architectuur is bij grotere organisaties een volwassen functie. Enterprise Architectuur wordt ingezet om grip te krijgen op de informatievoorziening. Solution Architecturen worden gemaakt om project specifieke oplossingen in te kaderen.

  Lees verder
 • Waar blijft het applaus?

  Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt je best gedaan op een mooi stuk werk, en je bent trots op het resultaat. De analyse is degelijk, de architectuur die je bedacht hebt is beter dan marktconform, helder gedocumenteerd en gepresenteerd.

  Lees verder
 • Niet met 'n Ferrari in de file

  Deze blog gaat over de agile enterprise, en wat er voor nodig is om agile te worden. (Dan komen we vanzelf weer uit bij architectuur, maar net even anders.)

  Lees verder
 • Het stiefkind van de enterprise architectuur

  Ik stel me voor dat u bij het lezen van deze titel onbewust al heeft ingevuld waar ik het over heb. En ik stel me ook voor dat velen van u het goed geraden hebben. De Architectuur van de Technische Infrastructuur, verder afgekort met TIA.

  Lees verder
 • Decision Driven Architecture

  Met een Decision Driven Architectuur ben je in staat optimaal mee te leven met wat de organisatie belangrijk vindt, nu én in de toekomst. Dat lijkt me een vereiste in deze agile tijden blogt Serge Bouwens.

  Lees verder
 • Zin en onzin van documentatie

  Willen jullie meer of minder documentatie? Minder! Minder! Minder! Lees verder.

  Lees verder