Kennissessies bij inspearit | cibit academy

In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

Elke kennissessie behandelt een thema waarbij 2 tot 3 topsprekers vanuit ervaringen en expertise hun licht laten schijnen op dat onderwerp. Inspirerende inzichten, verrassend anders of buitengewoon bijzonder. Elke spreker heeft een eigen, unieke stijl waarmee hij of zij kijkt naar de wereld. Op interactieve en inspirerende wijze neemt de spreker je mee in op een reis naar nieuwe inzichten.

23 januari: Kennissessie Leiderschap en betrokkenheid

Als manager sta je continu voor de keuzes: Ga je het zelf doen of ga je delegeren. En hoe zorg je er dan voor dat je medewerkers datgene gaan doen wat ze moeten doen. Hoe motiveer je ze, hoe zorg je voor betrokkenheid. 

De drie sprekers behandelen samen het thema Leiderschap waarbij vanuit ervaringen en expertise licht wordt geschenen op dat onderwerp. Inspirerende inzichten, verrassend anders of buitengewoon bijzonder. Elke spreker heeft een eigen, unieke stijl waarmee hij of zij kijkt naar de wereld. Op interactieve en inspirerende wijze neemt de spreker je mee in op een reis naar nieuwe inzichten.

Professioneel vlooien doe je ZOO - Daniel Seesink

Chimpansees vlooien elkaar niet omdat ze vlooien hebben, maar wel om elkaars vacht ‘schoon’ te houden en met elkaar in contact te zijn. Bij dit vlooien wordt de hogere in rang gevlooid door de lagere in rang. Het vlooien bevestigt daarmee de onderlinge posities. Daarnaast schept het vlooien een band. Immers: degene die gevlooid wordt, zal met zijn rug naar de vlooiende aap moeten gaan zitten. Daar is vertrouwen voor nodig. Zolang de vlooier dat vertrouwen niet beschadigt, zal sprake zijn van een goede verstandhouding. Het vlooien schept en bevestigt dus een onderlinge band. Vlooien wordt door chimpansees ook gebruikt om bij de leider in de gunst te komen. Maar wat kunnen leidinggevenden hier nu van leren?

In de masterclass Professioneel Vlooien doe je Zoo geeft Daniel inzicht in die verschillen bij apen en wat het effect daarvan is op hun sociale omgang. Door in de spiegel van dit gedrag van apen te kijken kom je tot nieuwe inzichten over je eigen gedrag.

Daniel Seesink

Daniel Seesink is gedragsbioloog en boardroomcoach. Met zijn lezingen en masterclasses over het door hemzelf ontwikkelde concept bioLOGISCH leiderschap weet Daniel directeuren, managers en andere leidinggevenden van bedrijven en overheden te inspireren. Door hen in de dierentuin het gedrag van apen te laten waarnemen, verschaft hij inzicht in de biologische basisbeginselen van ons eigen gedrag. Het aan de hand van sprekende voorbeelden leren kennen, herkennen en benutten van de bioLOGISCHE drijfveren voor gedrag staat hierbij centraal.

Gedragen besluitvorming - Marjolijn de Graaf

In het samenwerken tussen mensen doen zich problemen voor die vaak te maken hebben met een onduidelijke of niet-gedragen manier van besluitvorming. De problemen verschijnen meestal als conflict, traagheid, teleurstellingen in de mate van betrokkenheid van mensen of gebrek aan openheid voor een gesprek. De meeste mensen zijn wel geneigd om het belang, de mening en de visie van de ander mee te wegen in besluitvormingsprocessen. Toch lukt het vaak niet om het hele proces zo vorm te geven, dat die persoonlijke belangen, meningen en visies ook echt recht worden gedaan, en waar nodig kunnen worden overstegen.

De methode Decisions by Design biedt een oplossing om tot daadwerkelijk gedragen besluiten in een gemeenschap of organisatie te komen. Het besluitvormingsproces loopt dan efficiënter en de werkzaamheid opvolging van de genomen besluiten wordt erdoor versterkt. Individuele capaciteiten van betrokken mensen worden zichtbaar en benut, een gemeenschappelijk leerproces wordt mogelijk en de gemeenschappelijke ‘spirit’ gaat spreken.

In deze sessie gaat u kennismaken met deze methode om stap voor stap naar gedragen besluiten te komen.

Marjolijn de Graaf

Afgestudeerd als psycholoog met specialisatie Human Factors Engineering, is Marjolijn begonnen met werken bij een groot IT-consultancy bedrijf en ben daar opgeleid in large scale interventions en verandermanagement. Na 12 jaar ervaring met verandertrajecten in verschillende detacheringsopdrachten bij zowel profit- als non-profitorganisaties, startte zij samen met echtgenoot Edwin de Graaf een eigen veranderbureau. In haar rol als veranderarchitect heeft zij veel organisaties (waaronder KNMI, Rijkswaterstaat, Ministerie van VWS en Bakker Bart) begeleid bij complexe besluitvorming zodat deze tot gedragen besluiten en betere samenwerking en gedragen resultaten konden komen. Over hun aanpak heeft zij op basis van 10 jaar praktijkervaring samen met Edwin een boek geschreven dat in 2017 is gepubliceerd: Decisions by Design.

De manager verleid(t) – betrokkenheid als nieuwe managementstijl - Kor Gerritsma

We zien veel afwisseling in de werkwijze van leidinggevenden. Er is niet één managementstijl die hierin met stip op één staat en meestal werkt datgene wat voor de organisatie op dat moment het beste is, voornamelijk in relatie tot de medewerkers. In de zoektocht naar de juiste stimulans voor een hogere bevlogenheid en betrokkenheid onder medewerkers blijkt in toenemende mate dat het hebben en zijn van een geschikte direct leidinggevende belangrijker is dan ooit tevoren.

De direct leidinggevende is één van de belangrijkste factoren in de manier waarop de medewerker zijn werk ervaart. Onderzoek wijst uit dat de invloed van de direct leidinggevende zwaarder weegt dan die van het gehele team. Daarnaast creëren de leidinggevenden de werkomgeving en sfeer. Bovendien zijn de beslissingen die leidinggevenden nemen rechtstreeks van invloed op de individuele medewerkers en het team.

Kor Gerritsma gaat in deze masterclass, samen met het publiek, de discussie aan of het überhaupt mogelijk is om betrokkenheid te creëren bij medewerkers. De reis die TNO momenteel doormaakt naar een organisatie op basis van Agile Normen en Waarden staat daarbij centraal.

Kor Gerritsma

Kor is een creatieve geest en motivator die in staat is om bij medewerkers en organisaties betrokkenheid en energie te genereren. In rollen van consultant, coach, trainer tot interimmanager is Kor al 20+ jaar direct betrokken bij grootschalige verandertrajecten. Zijn focus ligt steevast op het coachen en begeleiden van management en directie zodat zij de verandering zelf kunnen leiden. Momenteel is hij werkzaam als Programmamanager van de Agile Transitie voor TNO en Translink. 

Schrijf je hier in op de website van Management of Change.

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

  Lees verder
 • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

  Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?

  Lees verder
 • TDWI vernieuwt de CBIP examens

  Afgelopen januari heeft TDWI één van de grootste veranderingen in de geschiedenis van haar CBIP-certificeringstraject doorgevoerd. En ondanks dat cibit academy voor haar cursisten heeft kunnen zorgen dat de oude examens nog tot en met juni gedaan kunnen worden, komt nu toch het moment dat het nieuwe certificeringstraject van TDWI wordt ingevoerd.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden

  Lees verder
 • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

  Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

  Lees verder
 • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

  Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

  Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

  Lees verder