​Hoe overleef ik de Digitale Transformatie?!


Hét hype-woord van de laatste tijd is wel Digitale Transformatie. Er gaat dus weer eens iets veranderen. En nu worden we digitaal. En het wordt geen verandering meer genoemd, maar een transformatie. Want de term “verandering” is te beperkt om de grootsheid van een “transformatie” te dekken.

Google-trends leert dat Digitale Transformatie als zoekterm (“digital transformation”, that is) de afgelopen jaren aan een gestage opmars bezig is. (Maar blijkbaar houden we niet van transformeren tijdens de Kerst).


Digitalization is the use of digital technologies to change a business model and provide new revenue and value-producing opportunities; it is the process of moving to a digital business.

Digital business is the creation of new business designs by blurring the digital and physical worlds.

Source: Gartner



Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is it all or nothing? In deze blog-reeks nemen gaan we door een aantal stappen heen die jou gaan helpen om de Digitale Transformatie te leiden. Ja, dat lees je goed: niet te ondergaan, maar te leiden! Want de visionairs van nu, zijn de leiders van morgen.

Vandaag deel 1:

Acceptatie

Ik zal meteen bot zijn: tenzij je organisatie in lijn met de traditionele Amish-cultuur zonder veel moderne voorzieningen en met gebruikmaking van traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk zijn producten produceert EN je klanten accepteren dat tegen de prijs die daarvoor geldt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Alle andere organisaties zullen mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet.

Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Of je nu bestuurder bent, lijnmanager, of medewerker.

1. Accepteer dat de cijfers niet liegen

Kijk naar de cijfers van een onderzoek van MIT Sloan in samenwerking met Deloitte Digital met de antwoorden van ruim 900 Europese executives, managers en analisten.

73% geeft aan dat hun organisatie een “new or different talent base” nodig heeft. Dat is een eufemisme voor “er zijn nieuwe en andere mensen nodig”. Daarbij geven zij aan dat 51% van de leiders en 57% van de medewerkers NIET de juiste skills heeft.

2. Accepteer dat elke baan tijdelijk is. Ook een vaste baan.

Met de invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid is er veel veranderd in het arbeidsrecht. Ik ga niet in op specifieke randvoorwaarden, maar over het algemeen geldt dat de ontslagvergoeding is gemaximeerd op € 77.000 (sinds 2017) of 1 jaarsalaris (indien hoger). De tijd dat een werkgever je tonnen moest meegeven omdat je al 20 jaar in dienst was is definitief voorbij. Jouw vaste aanstelling is hiermee - meer dan ooit - verworden tot een business case. Nog een jaar geld uitgeven aan omscholing of iemand aannemen die het WEL kan?

3. Accepteer dat de organisatie als een aparte entiteit wordt beschouwd

De verantwoordelijkheid van een bestuurder is om de organisatie als entiteit voort te laten bestaan. Daar worden ze voor aangenomen en worden ze voor betaald. Als een bestuurder een organisatie digitaal gaat transformeren, dan betekent dat dat de organisatie wordt getransformeerd. Hopelijk mag je meedoen met die nieuwe organisatie.


1 Januari 2015 trad de wet maatschappelijke ondersteuning in, waarbij gemeentes verantwoordelijk werden voor (delen van) de zorg van inwoners in hun gemeente. Eind 2014 werden door de verschillende zorgverlenende organisaties in Nederland 10.000-en medewerkers ontslagen omdat op dat moment nog niet duidelijk was of de huidige klanten in 2015 nog wel de klanten zouden zijn. Het werk was er natuurlijk wel in 2015, maar het was op dat moment nog volstrekt onduidelijk welke organisaties ingehuurd zouden gaan worden door de gemeentes.

Het was het enige dat een bestuurder van een zorginstelling kon doen op dat moment. Als alle medewerkers hun contract behielden en er waren in 2015 geen klanten omdat de gemeente voor de concurrent koos, zou de organisatie in februari failliet zijn.


Goed. Accepteer je al dat je er alleen voor staat? Dan ben je klaar om aan de slag te gaan. Klaar om de Digitale Transformatie binnen je organisatie tot stand te laten komen. Of juist daarbuiten.

DEEL DIT ARTIKEL
VOLG ONZE BLOGS

Gerelateerde blog artikelen

 • Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 3)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie? Vandaag één van de lastigste aspecten in die transitie: over team diversiteit.

  Lees verder
 • “Hoe laat gaan we verder met die transformatie?”

  Als we a priori al geen tijd kunnen maken voor een vervolgafspraak en/of er moeilijk over doen, is de transitie gedoemd te mislukken. In deze blog vind je een en 5-stappenplan om een vast moment in de week te selecteren.

  Lees verder
 • ​Hoe overleef ik een digitale transformatie?! (Deel 2)

  Elke moderne organisatie zal mee moeten in de vaart der volkeren die Digitalisering heet. Maar wat betekent dat nu voor jouw baan, jouw werk, jouw skills, jouw mogelijkheden in die digitaal getransformeerde organisatie?


  Lees verder
 • TDWI vernieuwt de CBIP examens

  Afgelopen januari heeft TDWI één van de grootste veranderingen in de geschiedenis van haar CBIP-certificeringstraject doorgevoerd. En ondanks dat cibit academy voor haar cursisten heeft kunnen zorgen dat de oude examens nog tot en met juni gedaan kunnen worden, komt nu toch het moment dat het nieuwe certificeringstraject van TDWI wordt ingevoerd.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden.

  Lees verder
 • Kennissessies bij inspearit | cibit academy

  In nauwe samenwerking met de Management of Change Community organiseert  inspearit | cibit academy in 2018 een reeks van kennissessies voor alle (oud)cursisten en klanten van inspearit | cibit academy en belangstellenden

  Lees verder
 • Agile Consortium - Belonen? Dat doe je zelf!

  Tijdens het Agile Consortium op 2 november j.l. heeft inspearit een workshop gegeven waar in het paradigma Agile HR werd belicht. Lees verder.

  Lees verder
 • Over apen, leiderschap en betrokkenheid

  Op 23 januari vond bij inspearit | cibit academy een kennissessie plaats over apen, leiderschap en betrokkenheid.

  Lees verder
 • Hoe overleef ik een digitale transformatie? Deel 4: Treinreis of eindstation?

  Ik zie veel organisaties worstelen met dat “digitaal worden”. Wat betekent dat? Wat zijn de gevolgen? Wie moet ik aannemen? Van wie moet ik afscheid nemen? Is het echt zo erg? Is het “all or nothing”?  Deze keer probeer ik een antwoord te formuleren op de vraag: “Waarom eigenlijk?”.

  Lees verder